Een schietvereniging in Lelystad heeft een aanvraag ingediend voor de oprichting van een basisschool. Het initiatief wordt geïllustreerd met foto’s van kinderen met nepwapens, wat leidde tot ophef op sociale media.

De oprichting van de school wordt aangekondigd op de website van RLG Nederland, een schietsportvereniging gebaseerd op Real Life Gaming. Op de website van DUO staat de officiële aanvraag, waarin te lezen is dat het een school zal worden zonder traditioneel gebouw, omdat de lessen in de buitenlucht worden gegeven.

In het Algemeen Dagblad geeft Sebastiaan Thie namens RLG Nederland een reactie. Hij legt uit dat die school zich zal richten op ‘kinderen met een rugzakje’, met veel buitensport en een hoge mate van discipline. ‘We pakken veel dingen van het handboek ‘militair’ van Defensie. Deze kinderen hebben veel baat bij orde en regelmaat’, aldus Thie. Hij legt uit dat zijn vereniging al veel doet aan spelactiviteiten voor probleemjeugd, waaruit is gebleken dat deze kinderen de lesstof in een spelomgeving beter oppakken, terwijl ook hun gedrag verbeterde. Daar is het plan voor de oprichting van een school uit voortgekomen, zegt hij.

Meer ruimte

Sinds de invoering van de Wet meer ruimte voor nieuwe scholen in 2020 kan in principe iedereen in Nederland een school oprichten. VOS/ABB heeft er altijd voor gewaarschuwd dat deze wet zou leiden tot meer versnippering en meer segregatie van het onderwijs.

Eerder dit jaar werd bekend dat Forum voor Democratie eigen basisscholen wil stichten, waarvan de eerste mogelijk in september in Almere van start zal gaan. Aanvragen voor nieuwe scholen worden ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de aanvragen openbaar maakt. Dit betekent nog niet dat de school er ook komt. Onder andere moet eerst bewezen zijn dat er voldoende interesse van ouders is.

Deel dit bericht: