Als iedereen in school zijn schoenen uitdoet, gaan de leerprestaties omhoog. Bovendien vertonen kinderen op sokken beter gedrag. Dat is geen grap, beweert althans de Britse onderzoeker Stephen Heppell van de Bournemouth University in Groot-Brittannië.

De Britse krant The Telegraph bericht erover en andere media, waaronder in Nederland het Algemeen Dagblad, nemen dat nu over. Heppell heeft echter al sinds 2011 op zijn eigen blog een uitgebreid pleidooi voor ‘schoenloos leren’.

Schoenen uit, net als thuis

Uit een internationale studie van Heppell zou blijken dat kinderen die hun schoenen niet aan hebben, de school als hun thuis gaan zien en zich dus meer op hun gemak voelen. Een bijkomend voordeel is dat de school minder vies wordt. Er komt immers minder vuil van buiten naar binnen.

Als nadeel wordt genoemd dat de penetrante stank van zweetsokken het plezier in leren kan bederven. Heppell wijst er echter op dat niemand stinkende sokken hoeft te hebben, mits er goede schoenen worden gedragen die voorkomen dat de voeten gaan zweten.

Deel dit bericht: