Hoogleraar Caroline Klaver van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam adviseert scholen om leerlingen elke dag een uur buiten te laten spelen. Daarmee kan volgens haar het risico op slechtziendheid op latere leeftijd worden verkleind.

Kinderen lopen volgens Klaver het risico op latere leeftijd slechtziend te worden doordat ze nu weinig buitenspelen en de meeste tijd achter een telefoon, tablet of boek zitten. Dat kan ertoe leiden dat de oogbol op den duur ovaal wordt en dat cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

Klaver pleit ervoor dat kinderen onder schooltijd zeker een uur buitenspelen om de ogen te sparen. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt. die stof zorgt ervoor dat het oog zijn ronde vorm behoudt en dat de lichtgevoelige cellen in het oog intact blijven.

Het nieuws over de bijziendheid van kinderen is woensdag door veel media gebracht, maar echt nieuw is het niet. In 2015 kwam Klaver hier al mee na een onderzoek onder 5000 kinderen in Rotterdam. Ze adviseerde toen dat kinderen niet langer dan een halfuur achtereen op een tablet te laten spelen of werken. Ook zei ze toen al dat kinderen elke dag minstens twee uur naar buiten zouden moeten.

Lees meer…

Deel dit bericht: