Sinds oktober zijn ruim 12000 vluchtelingenkinderen onder de 18 jaar in Nederland aangekomen. Ze zijn hier leerplichtig, maar het is niet duidelijk of ze inmiddels allemaal naar school gaan. Wel hebben zo’n 400 scholen inmiddels extra geld aangevraagd voor nieuwkomers en daar komen dagelijks nieuwe aanvragen bij. 

Dit meldt dagblad AD vandaag, die informatie heeft opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Opmerkelijk is dat het ministerie niet weet of elk leerplichtig asielkind inderdaad onderwijs krijgt. Dat blijkt uit een mailtje van Lowan Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers, in januari aan het ministerie: ‘Dat we geen zicht krijgen op aantallen, komt echt knullig over’.

Handen in het haar

Wel bekend is dat er inmiddels 77 basisscholen zijn die 10 of meer asielkinderen op school hebben, en bij opvangcentrum Heumensoord bij Nijmegen is in januari een school voor ruim 500 kinderen geopend. In het voortgezet onderwijs hebben 21 scholen meer dan 20 asielkinderen, 100 andere scholen hebben er minder dan 30, volgens het AD. Het dagblad zegt dat de scholen met de handen in het haar zitten over de financiële gevolgen van de opvang van asielzoekerskinderen.

Onder de radar

Vorige week trok de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) aan de bel omdat veel basisscholen minder dan vier asielleerlingen opvangen en daarvoor geen extra bekostiging krijgen. De extra bekostiging van maximaal 9000 euro per asielleerling gaat pas in als er vier of meer zijn. Hierdoor blijven veel asielkinderen onder de radar en het kost de scholen veel eigen geld.

Staatssecretaris Dekker reageerde direct op het artikel in het AD, met een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zegt dat op dit moment niet exact kan worden vastgesteld hoeveel asielzoekerskinderen onderwijs ontvangen. Voor 1 april wil hij nadere informatie beschikbaar hebben. Daarvoor wil hij verschillende gegevensbronnen koppelen, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

 

 

Deel dit bericht: