D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt dat scholen sneller signalen van verwaarlozing van kinderen moeten doorgeven aan bureau Jeugdzorg. Ze reageert daarmee op het bericht van RTL Nieuws dat honderden kinderen in Nederland door hun ouders ‘uitgehongerd’ naar school worden gestuurd.

RTL Nieuws meldt op basis van een eigen rondgang langs basisscholen dat vele honderden kinderen ‘uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen’ op school komen. Dat komt volgens de commerciële nieuwszender overal in Nederland voor, zowel in dorpen als in achterstandswijken in de steden.

Volgens de scholen die op de vragen van RTL Nieuws hebben gereageerd, spelen in de gezinnen van deze kinderen verscheidene problemen. De belangrijkste zijn armoede, scheidingen en psychische problematiek van de ouders. De scholen zouden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem melden. ‘Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school’, aldus RTL.

Bestuurslid Jan-Dirk Sprokkereef van Jeugdzorg Nederland zegt in de uitzending van RTL Nieuws dat scholen dit eerder moeten melden bij hulpverleners.

Kamervragen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp heeft naar aanleiding van de berichtgeving vragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Ze wil weten wat Dekker eraan gaat doen om ervoor te zorgen dat dit probleem wordt opgelost. Bergkamp dringt aan op spoedig overleg hierover tussen het ministerie van OCW, de PO-Raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Deel dit bericht: