Scholen stoten hun mavo- of vmbo-afdelingen af om aantrekkelijk te blijven voor ‘witte’ leerlingen en vwo’ers. Dat schrijft Trouw naar aanleiding van de ondergang van het rooms-katholieke Aloysius College. Deze brede scholengemeenschap behield bewust zijn vmbo-afdeling, wat volgens rector Henk Kempink leidde tot de leegloop van havo en vwo.

Onlangs werd bekend dat het Aloysius College na bijna 100 jaar zijn deuren volgend schooljaar zal moeten sluiten, omdat het geld op is. Rector Kempink zei dat dit het gevolg is van het financiële beleid van zijn voorgangers.

In Trouw noemt hij echter als oorzaak de bewuste keuze om de vmbo-afdeling in hetzelfde gebouw als havo en vwo te houden. Naarmate de school met dertig nationaliteiten zwarter werd, kwamen er minder leerlingen uit de omliggende chique wijk Benoordenhout.

De vorige rector, Rola Hulsbergen, zegt in Trouw dat er op open dagen weliswaar veel belangstelling en sympathie voor het Aloysius College was, ‘maar uiteindelijk schreven ouders uit Benoordenhout hun kind dan toch altijd weer elders in’, namelijk op een (categoraal) gymnasium of ‘witte’ school.

Leerlingen met een autochtone Nederlandse achtergrond krijgen relatief vaak een havo- of vwo-advies, terwijl veel allochtone leerlingen wordt geadviseerd naar het vmbo te gaan. Door het vmbo buiten de school te plaatsen of op te heffen, blijft een school gemakkelijker overwegend wit. Volgens Hulsbergen is dit een trend die zich in stilte voltrekt.

Lees het artikel op de website van Trouw.

Minister Jet Bussemaker van OCW reageerde in het opinieprogramma WNL op Zondag op het bericht in Trouw. Zij zegt ‘geen signalen’ te hebben dat scholen hun mavo- of vmbo-afdelingen ‘op heel grote schaal’ afstoten om aantrekkelijk te blijven voor ‘witte’ leerlingen en vwo’ers.

Bekijk WNL op Zondag (vanaf 9’35”).

Deel dit bericht: