In de provincie Groningen zijn de schooladviezen vaker dan elders lager dan het toetsresultaat aangeeft. Ook worden minder dubbeladviezen gegeven. Het lijkt erop dat Groningse basisschoolleraren hun leerlingen structureel onderschatten. 

Dit meldt RTV Noord op basis van een onderzoek door de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG). Onderwijskundige Anneke Timmermans van de RUG onderzocht op verzoek van RTV Noord de schooladviezen in Groningen. Zij concludeert nu dat relatief veel kinderen in Groningen op de eindtoets hoger scoren dan het schooladvies van hun docenten aangaf. ‘Veel leerlingen in onze provincie laten dus zien dat ze mogelijk meer kunnen dan hun docenten adviseren’, aldus Timmermans.

Ambitieniveau ouders van invloed op schooladvies

Een verklaring hiervoor heeft ze niet, maar ze suggereert dat het te maken kan hebben  met het ambitieniveau van ouders in Groningen. Zij zouden sneller tevreden zijn met een lager niveau dan ouders in de grote steden. In een reactie op het nieuws zegt een docent van OBS De Uilenburcht in Beerta dat de leraren niet alleen kijken naar cijfers uit toetsen, maar ook naar werkhouding en sociaal-emotionele aspecten. ‘Je wilt namelijk dat een kind kans van slagen heeft’, verklaart zij. Ook geeft zij aan dat niet alle VO-scholen in Groningen ‘dakpanbrugklassen’ hebben, zodat een dubbeladvies (waar bijvoorbeeld mavo/havo op staat) niet veel zin heeft.

Meer over het RUG-onderzoek naar schooladviezen in Groningen

Deel dit bericht: