Sinds de sluiting van de scholen en kinderdagverblijven, neemt de verspreiding van het coronavirus af. De dalende trend begon met de adviezen om geen handen meer te schudden en zoveel mogelijk thuis te werken. Dat blijkt uit de presentatie die RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag gaf in de Tweede Kamer.

De verspreiding van het coronavirus wordt uitgedrukt in het reproductiegetal. Dat geeft het aantal mensen weer dat besmet raakt door iemand die het virus bij zich draagt.

Dit getal lag aanvankelijk tussen de 2 en 3. Het ging dalen toen op 9 maart mensen het advies kregen geen handen meer te schudden. De daling ging door toen op 12 maart iedereen het dringende advies kreeg zoveel mogelijk thuis te werken. Sinds het besluit om vanaf 16 maart de scholen en kinderdagverblijven gesloten te houden, zet de dalende trend zich voort.  Het reproductiegetal ligt nu op 0,3.

Van Dissel zei dat de coronamaatregelen lijken te werken, maar hij benadrukte ook dat er nog elke dag nieuwe patiënten zijn. Volhouden van de maatregelen is nu cruciaal. ‘Als we dit loslaten, gaat de curve weer stijgen’, zo staat in zijn presentatie.

Deel dit bericht: