Vaak gebruikte scheldwoorden onder jongeren zijn slet, bitch en downie. Dat blijkt uit de in september gelanceerde Pestthermometer, zo is bekendgemaakt op het Nationaal Congres Digitaal Pesten in Den Haag.

De Pestthermometer is een initiatief van Stichting De Kinderconsument en de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM). Iedereen kan scheldwoorden aan de lijst toevoegen. Tot nu toe hebben bijna 4000 mensen dit gedaan.

Jeugdtrendwatcher en NAMM-directeur Bamber Delver in NRC: ‘De eerste golf bestond voornamelijk uit leerkrachten van het voortgezet onderwijs. De tweede golf bestond veelal uit jongeren, doordat docenten de Pestthermometer in hun lessen gingen gebruiken.’

Vooral in het speciaal onderwijs wordt gescholden met woorden als autist en downie. Hoer, slet en bitch worden vooral door meiden onderling gebruikt. Er wordt door jongeren ook vaak gescholden met woorden als Marokkaan, jood, Turk, pedo en homo.

#sharegeenshit

Op het congres in Den Haag is de nieuwe campagne #sharegeenshit gepresenteerd en aangeboden aan de Kinderombudsman. De campagne richt zich op omstanders die foto’s en filmpjes van pestgedrag op sociale media zetten en roept jongeren op dit niet meer te doen.

Deel dit bericht: