Elke leerling moet zich veilig voelen op school, ongeacht waar die leerling naar school gaat. Dat benadrukt demissionair onderwijsminister Arie Slob naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad over de manier waarop reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem omgaat met homoseksualiteit.

Leerlingen met homoseksuele gevoelens zouden door de schoolleiding onder druk zijn gezet om uit de kast te komen. Ze zouden zelfs zijn opgesloten om hen daartoe te dwingen. Bovendien zou homoseksualiteit worden gezien als een zonde. Van betrokken leerlingen zouden zonder dat zij dat wilden hun ouders door de school zijn geïnformeerd over hun vermeende geaardheid.

Minister Slob laat in een reactie weten dat geen enkele school in Nederland leerlingen mag veroordelen of afwijzen op basis van hun seksuele identiteit. Leerling verplicht uit de kast laten komen noemt hij ‘absoluut onaanvaardbaar’.

De Inspectie van het Onderwijs beschouwt het verhaal in NRC als een ‘zorgelijk signaal’, aldus Slob. Daarom gaat de inspectie vanuit haar toezichthoudende rol bekijken welke acties nodig zijn tegen de Gomarus Scholengemeenschap.

Homo’s welkom

De school zelf laat in een statement weten diep geraakt te zijn om de negatieve ervaringen van oud-leerlingen. De krant zou volgens de school niet het hele verhaal vertellen. Op de Gomarus Scholengemeenschap zouden volgens bestuursvoorzitter Chris Flikweert homoseksuele leerlingen net zo welkom zijn als heteroseksuele leerlingen.

‘Uit de publicatie in NRC Handelsblad kunnen lezers de conclusie trekken dat het voor homoseksuele leerlingen op onze school onmogelijk is zichzelf te zijn. De praktijk wijst gelukkig anders uit. De meesten van hen ervaren de Gomarus als een bewogen, bevlogen en betrokken school’, aldus Flikweert.

In het statement staat ook dat de reformatorische school de leerlingen leert dat seksualiteit slechts mogelijk is binnen het huwelijk tussen één man en één vrouw.

Deel dit bericht: