De samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zullen in 2023 hun hogere eigen vermogens vrijwel geheel hebben afgebouwd. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op de Eerste monitor Afbouw bovenmatige vermogens samenwerkingsverbanden passend onderwijs

In 2020 kregen de samenwerkingsverbanden te horen dat zij hun (mogelijk) bovenmatig vermogen moesten afbouwen. Slob hield daarbij een stok achter de deur: als de samenwerkingsverbanden daartoe geen goed plan zouden opstellen, zou een korting op hun budgetten volgen.

De minister stelt nu op basis van de eerste monitor tevreden vast dat de samenwerkingsverbanden er werk van maken om bovenmatige reserves af te bouwen. ‘De belangrijkste conclusie (…) is dat alle samenwerkingsverbanden serieuze plannen hebben gemaakt (…) en ook al in 2020 de eerste grote stap hebben gezet. Uit de rapportage blijkt dat het hogere eigen vermogen van de sector in 2023 vrijwel helemaal is afgebouwd’, aldus Slob.

Lees meer…

Deel dit bericht: