Onder leerlingen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar blijft de populariteit van het sociale medium TikTok toenemen. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Newcom.

TikTok bestaat sinds 2017. In 2019 ontdekten jongeren het en sindsdien neemt de populariteit ervan onder 15- tot 19-jarigen alleen maar toe. Het is het snelst groeiende sociale medium in deze leeftijdscategorie. Ongeveer de helft van de oudere leerlingen in het voortgezet onderwijs zit nu op TikTok.

Met TikTok kunnen korte filmpjes gemaakt worden om deze vervolgens van stickers en effecten te voorzien. Populaire filmpjes van mensen die dansen, zingen of playbacken. De meeste filmpjes hebben een lengte van 15 seconden. Gebruikers kunnen filmpjes liken en reacties schrijven.

Het Chinese TikTok is omstreden, omdat er zorgen zijn over de privacyregels, cyberpesten en racisme. Bovendien zou de Chinese overheid via TikTok aan privacygevoelige gegevens van de gebruikers kunnen komen.

Uit het onderzoek van Newcom blijkt dat Snapchat na een kleine dip vorig jaar weer aan populariteit wint. Zes op de tien leerlingen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar gebruiken Snapchat. Het populairst is Whatsapp. Ruim acht op de tien jongeren gebruiken deze app, maar dat aandeel is sinds 2021 wel licht aan het afnemen.

Ook Instagram en YouTube laten sinds 2021 een afname zien. Jongeren hebben nog maar weinig interesse in Facebook. Gebruikten in 2016 nog bijna zeven op de tien leerlingen tussen 15 en 19 jaar Facebook, nu doet nog maar één op de tien dat. Twitter is in deze leeftijdsgroep buiten beeld.

Deel dit bericht: