Steeds meer scholieren komen in aanmerking voor een uitzonderingspositie bij de eindexamens. Het gaat vooral om leerlingen met dyslexie die extra tijd krijgen. Dit meldt dagblad AD op grond van gegevens van de Inspectie van het Onderwijs.

In 2011 kreeg één op de tien eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs extra tijd of een andere vorm van hulp, zoals het laten voorlezen van de vragen of gebruik van de computer. In 2015 maakte een op de zeven kandidaten daar gebruik van. Naast leerlingen met dyslexie gaat het om leerlingen met dyscalculie, adhd, psychische handicaps, een slecht gehoor of slechtziendheid. Om in aanmerking te komen voor een uitzonderingspositie moeten de leerlingen een officiële verklaring indienen. Onlangs ontstond ophef over dyslexieverklaringen, die te makkelijk te verkrijgen zouden zijn. Staatssecretaris Dekker doet daar nu onderzoek naar.

De uitzonderingen worden het meest aangevraagd voor leerlingen die vmbo gemengde leerweg doen: een op de vijf daar. Op het vwo is dat nog geen 10 procent. De inspectie kan de groei van het aantal uitzonderingen niet verklaren, omdat het niet is onderzocht, zo meldt dagblad AD.