Leerlingen voelen zich minder goed in hun vel op een school die traditioneel denkt over mannen en vrouwen. Daardoor presteren ze ook minder goed. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT op basis van het Procrustes-project, een studie van de KU Leuven, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.

Voor het onderzoek werden gedurende vier jaar ruim 6000 leerlingen en 1000 leraren in het Vlaamse voortgezet onderwijs gevolgd. Het effect van traditioneel denken over mannen en vrouwen blijkt het grootst bij jongens.

‘Vanaf het eerste jaar van het middelbaar onderwijs zien we de druk op jongens toenemen om te beantwoorden aan het stereotiepe macho-beeld’, vertelt onderzoekster Wendelien Vantieghem aan de VRT. Jongens die zich inzetten voor school worden volgens haar vaak uitgescholden voor mietje, want wie goed leert is niet stoer of cool.

Ook meisjes voelen zich niet goed in hun vel als ze gedwongen worden om zich meisjesachtig te gedragen. Vooral meisjes die bijvoorbeeld graag voetballen of zich jongensachtig gedragen krijgen negatieve reacties. Toch worden ze minder zwaar afgestraft dan een jongen die bijvoorbeeld ballet wil gaan doen.

Volgens Vantieghem is het belangrijk dat scholen inzetten op een genderbeleid om typisch mannelijk en vrouwelijk gedrag bespreekbaar te maken. Dat moet volgens de onderzoekster onderdeel zijn van het antipestbeleid van de school.

Deel dit bericht: