Minister oordeelt niet over schenden privacy leraren

Het is niet aan de overheid, maar aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter om eventueel een oordeel te geven over het schenden van de privacy van leraren. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen over het online plaatsen van foto’s en filmpjes.

De vragen kwamen van de Tweede Kamerleden Rudmer Heerema en Tobias van Gent, beiden van de VVD. Zij wilden van Slob en zijn collega Sander Dekker voor Rechtsbescherming weten of het ongevraagd online plaatsen van foto’s en filmpjes van leraren in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De vragen volgden op verschillende incidenten rond leraren die in problemen waren geraakt doordat leerlingen in school foto’s en filmpjes van hen hadden gemaakt en dit beeldmateriaal zonder toestemming op internet hadden geplaatst.

Aangifte doen of klacht indienen

Slob zegt in zijn antwoorden dat het niet aan hem als minister is om hier een oordeel over te geven, maar aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter. ‘In uitzonderlijke gevallen kan een school, leraar of leerling er zelf voor kiezen om aangifte te doen, een procedure te starten bij de rechter of een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens’, aldus Slob.

Hij voegt eraan toe dat het in principe aan de school is om eventueel maatregelen te treffen tegen het ongevraagd online plaatsen van foto’s en filmpjes. Hij verwijst daarbij onder andere naar de brochure Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen van Kennisnet en de Stichting School en Veiligheid.

Slob heeft de Stichting School en Veiligheid gevraagd het komende jaar het aanbod van ondersteuning op dit thema uit te breiden.

Lees meer…

Coulance voor scholen die nog niet voldoen aan AVG

Scholen die op 25 mei nog niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hoeven niet bang te zijn dat ze direct een hoge boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Lees meer…

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Ga naar het AVG-aanbod van VOS/ABB

 

Hulp bij privacy: website met info over AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op de website hulpbijprivacy.nl op een rij gezet wat onder andere scholen moeten doen om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Vanaf 25 mei 2018 zal de AVG van toepassing zijn. Dan gelden overal in de Europese Unie dezelfde privacywetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Deze verandering brengt werk met zich mee voor alle organisaties, dus ook voor scholen.

Op de website hulpbijprivacy.nl geeft de AP allerhande informatie. Zo kunt u doorklikken naar de AVG-regelhulp. Dat is een stappenplan dat in beeld brengt waaraan u kunt werken om goed voorbereid te zijn op de AVG. Ook kunt er een lespakket over de AVG downloaden.

Lees meer…

AVG-ledenaanbod VOS/ABB

VOS/ABB heeft in samenwerking met Wille Donker advocaten een ledenaanbod ontwikkeld waarmee u uw school AVG-proof kunt maken.

Lees meer… 

Op 15 februari kunt u bij ons in Woerden naar een informatiebijeenkomst over het AVG-ledenaanbod.