OCW: Privacy online enquête bekostiging geborgd

Het ministerie van OCW garandeert dat de privacy is geborgd van mensen die de online enquête over doelmatigheid en toereikendheid van de bekostiging invullen. Dat heeft het ministerie nadrukkelijk aan VOS/ABB laten weten.

Wij hadden aan de bel getrokken bij het ministerie en bureau McKinsey & Company, dat de enquête in opdracht van OCW heeft gemaakt, nadat een lid van VOS/ABB een datalek had ontdekt.

Zij had per ongeluk via een abusievelijk gedeelde link inzage gekregen in een niet volledig ingevuld enquêteformulier van iemand anders. De fout is volgens het ministerie hersteld. OCW garandeert nu dat de privacy van mensen die de online enquête invullen is geborgd.

Wie de enquête invult, doet dat weliswaar op een openbaar toegankelijke webpagina, maar die pagina is alleen door derden te zien als die de unieke link kennen. De kans daarop is vrijwel nul en daarmee is dus volgens OCW de privacy geborgd.

De enquête staat op www.onderzoekbekostigingpovo.nl.

Ouders schenden zelf online privacy van kind

Ouders die zich zorgen maken om de privacy van hun kind, delen zelf het meeste online. Dat blijkt uit onderzoek van de Reputatiefabriek.

De ouders die gevaar zien in het online posten van foto’s van hun kinderen, zijn vooral bang dat de foto’s in verkeerde handen vallen. Ze zien pedofilie, ontvoering, stalken en online pesten als grootste gevaren.

Ondanks de mogelijke gevolgen, gelooft bijna 60 procent dat het geen probleem is om foto’s te plaatsen. Ze vinden dat hun kind te jong is om daarover te beslissen. Een deel vindt dat de beslissing van het delen van een foto überhaupt niet bij het kind ligt.

Privacyregels houden kinderontvoeringen buiten beeld

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet niet of er jonge meisjes uit Nederland worden ontvoerd om in het buitenland te worden uitgehuwelijkt. Dat hij dit niet weet, komt volgens hem onder andere doordat scholen geen privacygevoelige gegevens mogen delen.

De VVD’ers Bente Beckers en Rudmer Heerema hadden vragen gesteld aan De Jonge naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf en een item van Omroep Brabant. In dat bericht trekt juf Kiet (bekend van de film De kinderen van juf Kiet) van rooms-katholieke basisschool Het Palet in Hapert aan de bel over de ontvoering en uithuwelijking van meisjes in de basisschoolleeftijd.

Zij stelt dat jonge meisjes tegen hun zin in worden meegenomen naar hun land van herkomst, daar worden verkocht en uitgehuwelijkt en soms ook al op jonge leeftijd zwanger raken. ‘Ik wil scholen waarschuwen. Je denkt dat het wel meevalt, maar het gebeurt waar je bij staat’, aldus juf Kiet.

Geen meldingen

Volgens De Jonge is uit informatie van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating niet gebleken dat in het jaar 2018 meldingen zijn gedaan van ontvoering en uithuwelijking van meisjes in de basisschoolleeftijd. Maar dit betekent volgens hem nog niet dat het niet gebeurt.

Exacte cijfers over achterlating van minderjarigen in het buitenland zijn volgens hem niet beschikbaar. Dat komt volgens hem onder andere doordat de leerlingenadministratie van de school niet bedoeld is om privacygevoelige gegevens te delen.

Lees meer…

Minister oordeelt niet over schenden privacy leraren

Het is niet aan de overheid, maar aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter om eventueel een oordeel te geven over het schenden van de privacy van leraren. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen over het online plaatsen van foto’s en filmpjes.

De vragen kwamen van de Tweede Kamerleden Rudmer Heerema en Tobias van Gent, beiden van de VVD. Zij wilden van Slob en zijn collega Sander Dekker voor Rechtsbescherming weten of het ongevraagd online plaatsen van foto’s en filmpjes van leraren in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De vragen volgden op verschillende incidenten rond leraren die in problemen waren geraakt doordat leerlingen in school foto’s en filmpjes van hen hadden gemaakt en dit beeldmateriaal zonder toestemming op internet hadden geplaatst.

Aangifte doen of klacht indienen

Slob zegt in zijn antwoorden dat het niet aan hem als minister is om hier een oordeel over te geven, maar aan de Autoriteit Persoonsgegevens of de rechter. ‘In uitzonderlijke gevallen kan een school, leraar of leerling er zelf voor kiezen om aangifte te doen, een procedure te starten bij de rechter of een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens’, aldus Slob.

Hij voegt eraan toe dat het in principe aan de school is om eventueel maatregelen te treffen tegen het ongevraagd online plaatsen van foto’s en filmpjes. Hij verwijst daarbij onder andere naar de brochure Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen van Kennisnet en de Stichting School en Veiligheid.

Slob heeft de Stichting School en Veiligheid gevraagd het komende jaar het aanbod van ondersteuning op dit thema uit te breiden.

Lees meer…

Brexit heeft gevolgen voor uitwisseling persoonsgegevens

Scholen die gebruikmaken van software van een Britse leverancier, moeten ter voorbereiding op de brexit met die leverancier afspraken maken over de uitwisseling van persoonsgegevens. Dat geldt ook als persoonsgegevens op een Britse server staan, benadrukt Kennisnet.

Als het Verenigd Koninkrijk zoals gepland op 29 maart aanstaande uit de Europese Unie stapt (brexit), is de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet meer automatisch van toepassing.

Dat heeft gevolgen voor de uitwisseling van persoonsgegevens van leerlingen en/of personeelsleden als die gegevens worden uitgewisseld met Britse softwareleveranciers en/of als persoonsgegevens op Britse servers staan.

Lees meer…

Cursus voor functionarissen gegevensbescherming (AVG)?

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB willen graag weten hoeveel behoefte er is aan een cursus voor functionarissen van onderwijsorganisaties die in het kader van de AVG belast zijn met gegevensbescherming. Als er voldoende animo voor is, willen zij een dergelijke cursus voor leden van VOS/ABB organiseren.

De AVG is de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de nieuwe Europese privacywet die sinds 25 mei van dit jaar van toepassing is. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, dus ook scholen, moeten aan de nieuwe wet voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Organisaties zijn in bepaalde situaties verplicht een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen. Dit is iemand die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Cursus goed idee?

Bent u geïnteresseerd in een cursus voor functionarissen gegevensbescherming? U kunt (uiteraard geheel vrijblijvend) uw interesse kenbaar maken aan de Onderwijsjuristen van VOS/ABB via welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Cursus functionaris gegevensbescherming’. Vermeld ook uw naam, de organisatie waarvoor u werkt en uw telefoonnummer.

Afhankelijk van de hoeveelheid geïnteresseerden zullen de Onderwijsjuristen besluiten of er in samenwerking met AVG-expert Iris Hoen van Wille Donker advocaten een cursus kan worden georganiseerd.

Onderwijsjuristen: 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

AVG van toepassing, maar nog geen boetes

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van toepassing. Scholen die de AVG nog niet hebben geïmplementeerd, hoeven echter niet bang te zijn dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die toeziet op de naleving van de AVG, direct boetes gaat uitdelen.

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Nog geen boetes

De AP ziet toe op de naleving van de AVG en kan boetes geven aan organisatie die niet aan de verordening voldoen. Scholen die de AVG nog niet hebben geïmplementeerd, hoeven daar echter nog niet bang voor te zijn.

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP eerder tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft tegenover de NOS bevestigd wat Wolfsen eerder zei. ‘Als je er nu mee bezig bent, zal het echt niet zo zijn dat op 26 mei de autoriteit op de stoep staat’, aldus Dekker.

Bovendien ontbreekt het de AP vooralsnog aan slagkracht, meldt het Financieele Dagblad. De toezichthouder gaat volgens het FD gebukt onder interne onrust. ‘Bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen gaan ten koste van de slagkracht, juist nu de toezichthouder voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis staat’, zo staat in de krant.

Ledenaanbod AVG

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit AVG-aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Wille Donker advocaten heeft onlangs een webinar gehouden over de AVG. U kunt het webinar terugkijken.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Coulance voor scholen die nog niet voldoen aan AVG

Scholen die op 25 mei nog niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hoeven niet bang te zijn dat ze direct een hoge boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Lees meer…

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Ga naar het AVG-aanbod van VOS/ABB

 

Privacyhandboek AVG bestellen

U kunt het model privacyhandboek bestellen, zoals dat wordt aangeboden aan de leden van VOS/ABB. Dit boek is onderdeel van het VOS/ABB-ledenaanbod dat in samenwerking met Wille Donker advocaten is ontwikkeld in verband met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

U kunt u onderstaand formulier invullen, waarin u ook kunt aangeven welke extra dienstverlening u op het gebied van de AVG wilt. Het privacyhandboek zal u digitaal en indien gewenst in hard copy worden toegezonden.

Voor meer informatie neemt u contact op met de Onderwijsjuristen van VOS/ABB: 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Bestelling

Ik bestel:

Ik wil het handboek voor:

Naast het digitale exemplaar wil ik ook een hard copy van het privacyhandboek ontvangen
janee

Ik ontvang graag extra hard copy's (€25** per extra hard copy)

Gegevens

Bestuursnummer

Stichting/Vereniging

Voornaam

Achternaam

E-mailadres

Postadres

Postcode en plaats

Eventuele opmerkingen

* Verplichte velden
** Prijzen zijn exclusief btw

Europese privacywetten: ledenaanbod AVG

Vanaf 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing zijn. Dan gelden overal in de Europese Unie dezelfde privacywetten. De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) geldt dan niet meer.

De AVG zorgt onder meer voor een versterking en uitbreiding van privacyrechten en vereist meer verantwoordelijkheden van organisaties. Dit geldt voor alle sectoren, dus ook voor het onderwijs. Organisaties die niet aan de AVG voldoen, kunnen een boete krijgen van maximaal 20 miljoen euro.

Het is belangrijk dat schoolbesturen in actie komen. Daarom biedt VOS/ABB in samenwerking met Wille Donker advocaten een dienstverleningspakket aan dat bestaat uit een privacyhandboek en een introductiebijeenkomst, eventueel aangevuld met werkbijeenkomsten, helpdeskondersteuning en juridische dienstverlening.

KLIK HIER VOOR HET AANBOD AVG

Let op: op het privacyhandboek ter waarde van 1500 euro ex. btw, dat deel uitmaakt van het aanbod, biedt Wille Donker advocaten een extra collectiviteitskorting die hoger wordt naarmate meer leden van VOS/ABB het handboek afnemen.

De hoogte van deze korting zal worden bepaald aan de hand van het aantal leden dat zich op 1 maart 2018 heeft aangemeld en geldt vervolgens voor alle leden van VOS/ABB. Deze collectiviteitskorting kan -afhankelijk van het aantal deelnemende schoolbesturen- oplopen tot maximaal 200 euro ex. btw.

Als u gebruik wilt maken van het AVG-ledenaanbod, kunt u dat laten weten via welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Aanbod AVG’. Vermeld in uw mail ook uw naam, uw telefoonnummer en de organisatie waarvoor u werkt.

Toelichting AVG

Mr. Cécile van der Goot-Koenig van de Onderwijsjuristen heeft in augustus 2017 een toelichting geschreven over de AVG. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor Windows

Het blijkt dat Microsoft in strijd met de wet veel gegevens verzamelt van Windows-gebruikers. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt met een handleiding om de privacy-instellingen van Windows aan te passen.

In Nederland gebruiken meer dan vier miljoen mensen Windows 10 of Pro. Microsoft verzamelt via deze software continu technische prestatie- en gebruiksgegevens. Zo wordt vastgelegd welke websites worden bezocht en welke apps zijn geïnstalleerd. Op basis van die gegevens worden gepersonaliseerde advertenties getoond.

Instellingen Windows aanpassen

Het is mogelijk om de privacy-instellingen van Windows zo in te stellen, dat Microsoft de gegevens niet meer ontvangt. Standaard staan de instellingen echter open en de meeste mensen weten dit niet.

De AP wijst erop dat mensen volgens de wet expliciet toestemming moeten geven aan Microsoft voor het gebruik van gegevens. ‘Dat iemand de standaard privacy-instellingen bij de installatie niet actief wijzigt, wil niet zeggen dat hij dús toestemming geeft voor het gebruik van zijn gegevens’, aldus de AP, die een handleiding heeft gemaakt om de instellingen te wijzigen.

Het is ook voor scholen van belang om de privacy-instellingen te checken.

Meer informatie 

 

Pseudonimiseren PGN verkleint digitale problemen

Het wetsvoorstel voor het pseudonimiseren van het persoonsgebonden nummer zal ertoe bijdragen dat er minder problemen optreden met de levering van digitale leermiddelen. Dat stelt staatssecretatris Sander Dekker van OCW in antwoord op Kamervragen.

VVD-Kamerlid Bente Becker had bij de staatssecretaris aan de bel getrokken over de problemen die met name scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs ervaren met de levering van digitale leermiddelen. Dit schooljaar hadden tientallen scholen daar last van en de problemen zijn nog niet overal opgelost. Er zijn nog steeds ‘iets meer dan 10 scholen waar leerlingen problemen ondervinden in het verkrijgen van toegang tot digitaal lesmateriaal’, aldus Dekker.

Pseudonimiseren helpt, maar geen wondermiddel

De vraag van Becker of het wetsvoorstel voor het pseudonimiseren van het persoonsgebonden nummer zal bijdragen aan het voorkomen van deze problematiek, beantwoordt de staatssecretaris bevestigend. ‘Ja, dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er één betrouwbaar nummer voor elke leerling komt. Scholen kunnen dat nummer vervolgens gebruiken in hun uitwisseling met hun leveranciers. Daarmee wordt een belangrijke aanleiding van de huidige problemen weggenomen, want het is juist het gebrek aan een betrouwbaar nummer dat deze problemen mede veroorzaakt.’

Dekker benadrukt echter dat het pseudonimiseren van het persoonsgebonden nummer geen wondermiddel zal zijn. ‘ICT-systemen worden voortdurend aangepast. Incidenten zullen er altijd zijn, ook in de toekomst’, aldus de staatssecretaris.

Lees meer…

Persoonsgebonden nummer voldoende beveiligd?

Scholen moeten zich ervan verzekeren dat bijvoorbeeld leveranciers van leermiddelen voldoende maatregelen hebben genomen om het persoonsgebonden nummer (PGN) van leerlingen te beveiligen. Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een nota over pseudonimiseren van PGN’s.

Zij reageren in de nota onder andere op de vraag van de VVD in de Tweede Kamer hoe er wordt toegezien op het gebruik van het persoonsgebonden nummer van leerlingen. De minister en staatssecretaris wijzen erop dat de scholen erop moeten letten dat bijvoorbeeld leveranciers ‘een passend beveiligingsniveau’ hanteren.

Leveranciers kunnen volgens Bussemaker en Dekker gebruikmaken van een beschikbare standaardbeveiliging, waarmee ze bij scholen kunnen aantonen dat hun beveiligingsniveau in orde is. Ze kunnen ook voor andere methodes kiezen, als die maar voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Het is uiteindelijk de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die toeziet op naleving van regelgeving op dit gebied.

Lees meer…

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB heeft een toelichting geschreven over de Algemene verordening gegevensbescherming. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Per 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing zijn. Vanaf die datum is de Wet bescherming persoonsgegevens niet meer van kracht. De toelichting gaat in op de belangrijkste wijzigingen.

Gratis cursus informatieverwerking en -verstrekking

Op 7 november verzorgen mr. Cécile van der Goot-Koening en haar collega mr. Hafida Amziab van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB een gratis cursus over het verwerken van persoonsgegevens binnen schoolbesturen. Deze cursus is exclusief voor leden van VOS/ABB. De cursus wordt gegeven in het kantoor van VOS/ABB in Woerden.

Lees meer…

 

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Deze toelichting is geschreven door mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Scholen moeten zorgvuldig omgaan met foto’s

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wijst scholen erop dat ze zorgvuldig dienen om te gaan met foto’s van leerlingen.

Het gaat specifiek over het online plaatsen van foto’s van leerlingen. De AP, die hierover geregeld vragen krijgt, wijst erop dat hierover in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) regels zijn opgenomen.

Zo moeten scholen toestemming vragen voor het gebruik van foto’s waarop leerlingen staan. Ook moeten ze die foto’s goed beveiligen.

Lees meer…

Leerlinggegevens per ongeluk naar buiten

Per ongeluk is privacygevoelige informatie over ongeveer 100 leerlingen van een Amsterdamse vo-school dinsdag op straat komen te liggen.

Het incident is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo schrijven de dagbladen Telegraaf en Het Parool. Het gaat om een fout bij het openbare Spinoza Lyceum in Amsterdam. Een werkdocument werd verkeerd verzonden, waardoor gevoelige informatie bij de leerlingen zelf terechtkwam en daarna bij ouders en bij de Telegraaf. De rector heeft het incident inmiddels bevestigd. De school onderzoekt wat er mis is gegaan en hoe dit in de toekomst te voorkomen is. Voor de ouders is een bijeenkomst georganiseerd om te praten over de impact van dit datalek.

Meldplicht datalekken

Scholen zijn verplicht om datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie dit verzuimt, loopt het risico op een boete van maximaal 820.000 euro. De Onderwijsjuristen van VOS/ABB hebben voor onze leden een model procedure meldplicht datalekken opgesteld. In het VOS/ABB-magazine Naar School van september 2016 stond een artikel over cyberrisico’s en de verplichting om datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bent u voorbereid op Europese privacyregels?

De helft van de organisaties in Nederland bereidt zich nog niet voor op de strenge Europese privacyregels, die eind mei 2018 van kracht worden. Dat meldt adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) op basis van eigen onderzoek.

De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming gaat op 25 mei 2018 in. Deze EU-verordening, die veel strenger is dan de huidige Wet bescherming persoonsgegevens, gaat ook voor scholen gelden.

PwC wijst erop dat dit grote gevolgen heeft voor de verwerking en bescherming van persoonsgegevens. ‘Centraal staan het verkrijgen van inzicht in de verwerkingen van persoonsgegevens en datastromen en het vooraf borgen van privacy bij nieuwe producten en systemen.’ Organisaties die niet aan de verordening voldoen, kunnen een boete krijgen van maximaal 4 procent van de jaaromzet of maximaal 20 miljoen euro.

Volgens PwC onderschatten veel organisaties de voorbereiding op de talrijke procedurewijzigingen en technische aanpassingen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de organisaties nu ook al niet voldoet aan de huidige Nederlandse privacywetgeving.

Speelkwartier privacyregels voorbij

Bij de NOS vertelt ICT’er André Poot van de koepel CVO-AV met twee christelijke scholen voor voortgezet onderwijs in Gorinchem en Leerdam, dat hij er een dagtaak aan heeft om zijn organisatie op de Europese verordening voor te bereiden. ‘We moeten al onze privacyreglementen herschrijven en al onze databases in kaart brengen. De privacywaakhond heeft duidelijk gemaakt dat het speelkwartier voor scholen vanaf nu over is en dat we strenger aangepakt gaan worden.’

Ook jurist en privacy-expert Job Vos van Kennisnet komt bij de NOS aan het woord: ‘Je moet continu onder de loep houden wat je precies doet met data. Iedere docent moet worden getraind om zorgvuldig met privacy om te gaan.’ Zo moeten docenten beseffen dat ze gevoelige gegevens niet mogen mailen of uitwisselen op usb-sticks. ‘Dat mocht al niet, maar straks moet je kunnen aantonen dat je dat ook echt niet doet’, zegt Vos.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Scholen moeten privacy garanderen

Scholen moeten er zelf voor zorgen dat zij de privacy van leerlingen waarborgen, zo staat in een nader rapport bij het wetsvoorstel over de pseudonimisering van leerlinggegevens.

In het rapport reageert minister Jet Bussemaker van OCW op een advies van de Raad van State. De raad signaleert onder andere dat het wetsvoorstel onvoldoende duidelijkheid biedt over aanvullende persoonsgegevens die in combinatie met het pseudoniem/ketenID mogen worden gebruikt. Dit kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld uitgeverijen toch nog de identiteit van leerlingen kunnen achterhalen.

De Raad van State adviseert daarom om de aanvullende gegevens die mogen worden verstrekt op het niveau van een algemene maatregel van bestuur vast te stellen.

Scholen verantwoordelijk voor privacy

Bussemaker onderschrijft ‘het belang van helderheid en transparantie op dit punt’, maar ook dat het nu nog niet nodig is om extra voorwaarden te stellen. Als zich in de toekomst ontwikkelingen voordoen die dit wel nodig maken, dan kan hier volgens de minister alsnog toe worden overgegaan. Daarbij benadrukt zij dat het onderwijs zelf verantwoordelijk is ‘voor een goede omgang met en bescherming van persoonsgegevens van onderwijsdeelnemers’

Vooralsnog kiest ze wat dit betreft voor zelfregulering. ‘Centraal uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat de onderwijsinstelling zelf verantwoordelijk is voor een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens (…). Deze verplichting vloeit direct voort uit de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit brengt mee dat het onderwijsveld zelf aan zet is om het recht op privacy van onderwijsdeelnemers te waarborgen’, aldus Bussemaker.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Mag klassenfoto op website van school?

De juridische helpdesks van de profielorganisaties ISBO, VBS, Verus, VGS en VOS/ABB werken met elkaar samen. De samenwerking bestaat uit het met elkaar bespreken van juridische vraagstukken die spelen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook worden geregeld gezamenlijke publicaties gemaakt. Onderstaande toelichting gaat onder andere over het plaatsen van foto’s op de websites van scholen.

Mede door de opkomst en de toename van de digitale middelen wordt het steeds makkelijker om informatie snel onder een grote doelgroep te verspreiden. Ook scholen krijgen hiermee te maken De mogelijkheden lijken tegenwoordig eindeloos. Echter, de praktijk leert dat scholen hierbij nog wel eens vergeten rekening te houden met de wettelijke kaders die hiervoor gelden.

Ga naar de toelichting

Ministerraad akkoord met wetsvoorstel privacy

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW om de privacy van leerlingen beter te beschermen.

Het voorstel voorziet in de invoering van gecodeerde pseudoniemen. Zo hoeft bijvoorbeeld de geboortenaam en het geslacht van een leerling niet meer gedeeld te worden met aanbieders van digitale leermiddelen in de cloud. Dat verkleint het risico van datalekken.

Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. De tekst ervan wordt openbaar zodra het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet in januari 2018 in werking treedt.

Lees meer…

PO-Raad en VO-raad verklaren Office365 veilig

Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van Microsoft Office365 problemen oplevert voor de privacy van leerlingen. Dat melden de PO-Raad en VO-raad.

De voorwaarden die Microsoft stelt aan het gebruik van Office365 stroken volgens de sectororganisaties met het privacyconvenant met uitgeverijen en leveranciers.

De PO-Raad en VO-raad kregen de afgelopen tijd hierover vragen van scholen.

Lees meer…

Handreiking gegevensuitwisseling passend onderwijs

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een handreiking gepubliceerd over passend onderwijs en gegevensuitwisseling.

In de handreiking komt onder andere aan bod wat verstaan wordt onder verwerken van persoonsgegevens, gegevensuitwisseling binnen school, uitgangspunten voor gegevensuitwisseling met externe samenwerkingspartners, doelbinding en transparantiebeginsel, rechten van ouders en leerling en bijzondere persoonsgegevens.

De handreiking is bedoeld voor scholen die in het kader van passend onderwijs samenwerken met onder andere jeugdhulp, de leerplichtambtenaar en de jeugdgezondheidszorg.

Download Handreiking gegevensuitwisseling

Privacy moet bij scholen gewaarborgd zijn

Scholen moeten ouders en leerlingen goed, begrijpelijk en actief informeren over de manier waarop met de privacy van leerlingen wordt omgegaan. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie had vragen gesteld aan Dekker naar aanleiding van een enquête van het Nederlands Instituut van Psychologen en de Nederlandse Vereniging van Onderwijskundigen en pedagogen. Uit die enquête kwam naar voren dat veel pedagogen en psychologen die bij scholen en samenwerkingsverbanden werken, zich zorgen maken over de privacy van leerlingen.

Privacy nog niet overal gewaarborgd

Dekker antwoordt dat het op veel plaatsen goed gaat met het waarborgen van de privacy van leerlingen, maar dat er nog scholen en samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zijn waar het beter kan. Hij benadrukt ouders en leerlingen het recht hebben om door de school goed, begrijpelijk en actief te worden geïnformeerd over hoe de school omgaat met de gegevens van leerlingen.

‘Ouders en leerlingen kunnen de school vragen om inzage, correctie en verwijdering van gegevens van hun kinderen. En zij kunnen bij de school bezwaar aantekenen als zij willen dat bepaalde persoonsgegevens van hun kind niet meer gebruikt worden’, aldus Dekker.

Lees meer…

Let op privacy leerlingen: risico op hoge boetes

Scholen lopen risico op hoge boetes als ze de privacy van hun leerlingen onvoldoende bewaken. 

Uit een enquête onder de schoolpsychologen en pedagogen, opgezet door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), blijkt dat de privacy van leerlingen beter kan worden gewaarborgd.

Van de leden die reageerden, bleek driekwart zich zorgen te maken over de privacy van hun leerlingen. Ze vinden dat dossiers niet veilig worden opgeborgen en dat gegevens over leerlingen vaak – intern en extern – worden gedeeld zonder dat de ouders of de leerling zelf er toestemming voor hebben gegeven. Ook melden ze dat ouders soms niet eens weten dat hun kind wordt onderzocht.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten willen het NIP en de NVO binnenkort een informatiefolder met tips naar de scholen sturen en workshops over privacy opzetten voor bestuurders.

Het is voor scholen van belang om zorgvuldig met de privacy van leerlingen om te gaan, omdat de boetes hoog kunnen zijn. Volgens dagblad AD zijn scholen ‘veel te nonchalant’ en kan de Autoriteit Persoonsgegevens daarvoor een boete van maximaal 820.000 euro opleggen. De krant meldt ook dat Tweede Kamerleden regelmatig klachten krijgen over scholen die slordig zijn met privacygevoelige informatie.

Meer informatie over het onderzoek en de aandachtspunten die pedagogen en psychologen noemen, vindt op de website van NIP en NVO.

VOS/ABB-katern en reglement over privacy

VOS/ABB heeft in 2013 het katern Wet bescherming persoonsgegevens gepubliceerd, dat leden kunnen downloaden, en zeer recent een geactualiseerd model-privacyreglement verwerking leerlinggegevens.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl.