De 10-jarige Lars Goorhuis uit Enschede haalde vandaag het nieuws, toen de directeur van zijn basisschool zijn getatoeëerde opa niet wilde toelaten. Zij vond het uiterlijk van opa ’te confronterend’ voor de kinderen.

Het was bij de interconfessionele school De Eschmarke bekend dat de jongen een spreekbeurt wilde houden over tatoeages en daarbij zijn opa had uitgenodigd. Opa Hugo Goorhuis (69), die in Schiedam woont, had speciaal daarvoor 200 kilometer gereden naar Enschede. Lars was dan ook enorm teleurgesteld toen senior, die van top tot teen is getatoeëerd, niet welkom bleek. Directeur Marja Baede schrok vooral van de tattoo’s in zijn gezicht en was bang dat haar leerlingen daar ook van zouden schrikken. Er was niet meer genoeg tijd om de kinderen erop voor te bereiden, zegt ze in onder meer dagblad AD en Tubantia. ‘Het gevoel van veiligheid kon in het geding komen’.

Toch een spreekbeurt

De vader van Lars, die gebeld werd door de school, zette het verhaal op Facebook. Hij noemt het ‘een vorm van discriminatie’ en geeft aan dat kinderen de tatoeages van opa in het algemeen juist interessant vinden. Deejay Gerard Ekdom van Radio 2 las het verhaal en belde in de uitzending meteen met Lars. Hij vroeg de jongen om de spreekbeurt volgende week in Hilversum te komen houden, mét opa erbij. Dan kan straks dus heel Nederland de spreekbeurt van Lars horen.

Beluister hier het radiofragment van Ekdom in de ochtend, waarin Lars zelf het verhaal vertelt en Gerard Ekdom hem meteen uitnodigt. ‘Bij ons zijn Lars én zijn opa gewoon welkom’. Bekijk ook een reportage van TV Rijnmond.

 

 

Deel dit bericht: