In de afgelopen vier jaar hebben 13 mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie één of meer Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) gekregen, onder meer voor werk in het onderwijs. Dat meldt minister Frank Weerwind van Rechtsbescherming.

Eerder deze maand stelde Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vragen aan het kabinet naar aanleiding van het nieuws van de NOS dat een veroordeeld lid van terreurgroep Islamitische Staat een VOG had gekregen om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Vluchtelingenwerk.

Weerwind liet naar aanleiding daarvan uitzoeken of er meer VOG’s aan veroordeelde terroristen zijn verstrekt. Het resultaat van dit onderzoek is dat er in totaal 22 VOG’s zijn afgegeven aan 13 mensen die zijn veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Dit betreft veroordelingen in Nederland, dus de informatie hierover was te vinden in de justitiële documentatie die voor het verstrekken van VOG’s wordt gebruikt.

Het is niet bekend of er VOG’s aan veroordeelde terroristen zijn verstrekt die aan het werk zijn gegaan in het primair en/of het voortgezet onderwijs.

Lees meer…

Deel dit bericht: