Trouw-redacteur Laura van Baars had aan schoolleiders moeten vragen of het dragen van mondkapjes in school inderdaad tot een hardere sfeer leidt. Dat vindt Trouw-ombudsman Edwin Kreulen naar aanleiding van een voorpagina-artikel dat slechts was gebaseerd op een beperkt aantal meldingen van leraren, leerlingen en ouders.

Van Baars had het artikel gebaseerd op 100 meldingen die waren binnengekomen op het Meldpunt Mondkapjes op Middelbare Scholen. De initiatiefnemers van dit meldpunt zijn tegen het dragen van mondkapjes.

‘Dit digitale landelijke meldpunt is opgericht door een groep verontruste ouders naar aanleiding van maatregelen en beleid op middelbare scholen die niet in het belang zijn van onze kinderen. Maatregelen die de gezondheid van onze kinderen schaden en maatregelen die de (sociale) ontwikkeling van onze kinderen verstoren’, zo staat op de website van het meldpunt. Daar staat ook dat de initiatiefnemers ‘excessen en misstanden aan de kaak (willen) stellen met betrekking tot het mondkapjesbeleid op scholen’.

Het dragen van mondkapjes leidt volgens de initiatiefnemers van het meldpunt tot lichamelijke klachten bij kinderen, zoals benauwdheid, hoofdpijn, jeuk, duizeligheid en hyperventilatie. ‘Dit zijn bekende gevolgen van het dragen van een mondkapje’, zo melden zij. ‘Er is dus zowel psychisch als lichamelijk sprake van een potentieel gevaarlijke situatie op scholen, terwijl er verwacht mag worden dat er op een school een gezonde en veilige leeromgeving aanwezig is.’

Hoor en wederhoor

Ombudsman Kreulen van Trouw signaleert dat het voorpagina-artikel waarin staat dat de sfeer in scholen als gevolg van het dragen van mondkapjes verhardt, slechts is gebaseerd op 100 meldingen van leraren, leerlingen en ouders. Het had volgens hem voor de hand gelegen om juist ook schoolleiders te benaderen voor weerwoord. Nu is het zo dat de verantwoordelijken voor het beleid op scholen ‘ervan langs krijgen van anonieme docenten’, aldus Kreulen.

Hij stelt zich tevens de vraag of het artikel niet op de voorpagina zou zijn gekomen als het minder hard nieuws had bevat. ‘Het zou jammer zijn wanneer dergelijke artikelen, om maar op de voorpagina te komen, een te stellig sausje krijgen’, aldus Kreulen.

Lees meer…

Deel dit bericht: