Het bedrag van 100 miljoen euro voor schoolmaaltijden waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd, wordt vanaf februari aanstaande ter beschikking gesteld. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer.

Samen met zijn collega Carola Schouten, die armoedebeleid in haar portefeuille heeft, stelde Wiersma al 5 miljoen euro beschikbaar aan het Jeugdeducatiefonds. Daarmee kan dit fonds tot eind januari 500 scholen in het primair onderwijs ondersteunen bij het aanbieden van een schoolontbijt voor kinderen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

‘Deze scholen zijn hier per direct mee begonnen en geven leerlingen zo een goede start van de dag. Daarmee zijn we er nog niet. Dat kinderen zonder ontbijt op school verschijnen is een toenemende verschijnsel en speelt ook in het voortgezet onderwijs’, aldus Wiersma. De organisatie voor het verzorgen van schoolmaaltijden komt in handen van het Jeugdeducatiefonds, dat nu dus al op beperkte schaal schoolontbijten mogelijk maakt, en het Rode Kruis.

Voedselnood

Het is de bedoeling dat scholen straks kunnen kiezen voor financiële steun om bijvoorbeeld bestaande lokale initiatieven te versterken, voedselhulp die wordt verzorgd door vrijwilligers in en rond de school of individuele hulp. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden voor publiek-private samenwerking.

Het beschikbare bedrag van 100 miljoen euro is volgens de minister fors, maar nog lang niet voldoende om alle leerlingen ‘in voedselnood’ te voorzien van een maaltijd. ‘We moeten daarom keuzes maken voor wie we schoolmaaltijden kunnen realiseren, zodat de hulp daar komt waar hij het hardst nodig is’, aldus de minister.

In januari komt hij met meer informatie over de manier waarop de voedselhulp wordt georganiseerd.

Lees meer…

Deel dit bericht: