In Bestuur en management, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Toezicht, Toezicht inspectie

De angst van veel scholen voor de Inspectie van het Onderwijs leidt ertoe dat docenten en schoolleiders extra werkdruk ervaren. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

In het eerstvolgende nummer van het Onderwijsblad van de bond staat een artikel over de drukte die scholen ervaren als de inspecteur op bezoek komt. Vooruitlopend op de publicatie van de AOb, bericht de Volkskrant er donderdag al over.

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat 64 procent van de in totaal ruim 3400 leraren en schoolleiders die de AOb bevroeg, bepaalde dingen alleen maar doet om de inspectie tevreden te stellen. Sommige scholen oefenen zelfs voor het inspectiebezoek. Ze zijn bang dat ze van de inspectie het stempel ‘zwak’ of ‘zeer zwak’ krijgen.

Hoofdinspecteur Arnold Jonk benadrukt in de krant dat het de inspectie niet om het papierwerk gaat, maar om de kwaliteit van het onderwijs. ‘Scholen moeten de administratie niet voor ons doen, maar voor zichzelf. Omdat de lessen daar beter van worden’, aldus Jonk.

Delen