Er is veel kritiek op de wekenlange sluiting van de basisscholen als onderdeel van de nieuwe coronamaatregelen. Veel politieke partijen zijn het er niet mee eens en kinderarts Karóly Illy, zelf lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei ‘verbijsterd’ te zijn over dit besluit. De scholen zelf voelen zich overvallen.

In de Tweede Kamer toonden met name de fracties van Groen Links, PvdA en D66 zich ongelukkig met dit besluit. De partijen zijn bang dat de schoolsluiting leidt tot nog meer onderwijsachterstanden, vooral bij kwetsbare kinderen. De uitspraak van minister De  Jonge, dat de schoolsluiting ook bedoeld is om ouders meer thuis te laten werken, kreeg  veel kritiek. ‘Het gaat te ver om kinderen in te zetten als levende enkelband, om ouders te dwingen tot thuiswerken’, zei Rob Jetten van D66. Groen Links en de Partij voor de Dieren wilden dat het besluit direct werd teruggedraaid en dat alle scholen open blijven. Maar premier Rutte is dat niet van plan. Hij deed alleen de toezegging dat begin januari wordt onderzocht of de basisscholen misschien een week eerder dan 18 januari open kunnen. Daar voegde hij direct aan toe dat de kans klein is: ‘Ik zeg geen keihard nee, maar ik wil ook geen valse verwachtingen wekken’.

De kinderarts Illy zei op NPO Radio 1 en op televisie in Op1 dat het OMT de sluiting van scholen zag als ‘een allerlaatste stap’, maar dan ging het volgens hem niet over basisscholen. Hij vindt dat de schade voor kinderen te groot is. ‘Dit moeten we kinderen tot 12 jaar, die nauwelijks een rol spelen bij de verspreiding van het virus, niet aandoen’.

De basisscholen zelf zijn onaangenaam verrast door de sluiting, die vandaag ingaat. Niet alleen de reguliere basisscholen, maar ook de speciale basisscholen moesten met ingang van vandaag sluiten. Op veel scholen is het geplande kerstfeest snel naar voren gehaald en gisteren nog gevierd, zoals openbare basisschool De Rietpluim in Nuenen vertelt in het Algemeen Dagblad. De meeste basisscholen geven deze week geen online lessen, omdat ze dat nog moeten voorbereiden. Na de kerstvakantie het afstandsonderwijs op 4 januari van start gaan.

 

Deel dit bericht: