Met de voorgestelde vereenvoudiging van de bekostiging van het voortgezet onderwijs nemen de segregatie en kansenongelijkheid verder toe. ‘Dit is een zeer onwenselijke situatie’, benadrukt VOS/ABB tegenover de Tweede Kamer.

De bekostigingssystematiek gaat nu nog uit van een stimulans voor brede scholengemeenschappen (hogere vaste voet). ‘Dit is vanuit het oogpunt van kansengelijkheid via de mogelijkheid van opstroom/doorstroom en latere selectiemogelijkheden zeer gewenst. Er is onderzoek te over om daarvan de kwalitatieve positieve effecten te tonen en te benadrukken.’

Het wetsvoorstel stimuleert echter de trend om het voortgezet onderwijs meer categoraal in te richten. ‘Dit is een zeer onwenselijke situatie die we met elkaar écht moeten zien te voorkomen’, zo staat in deze bijdrage van VOS/ABB aan de discussie in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel ter vereenvoudiging van de bekostiging.

Strijd tegen kansenongelijkheid

Ook de christelijke profielorganisaties Verus en VGS benadrukken dat de Tweede Kamer juist de brede scholengemeenschappen financieel moet steunen in de strijd tegen kansenongelijkheid.

Lees meer…

Deel dit bericht: