Het Vervangingsfonds (Vf) wordt opgeheven, maar het tijdstip waarop dit gaat gebeuren is nog niet bekend. Het Participatiefonds (Pf) blijft, maar zal wel een vereenvoudiging en modernisering moeten ondergaan. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

‘De wettelijke waarborgtaak van het Vf wordt op termijn beëindigd: de verplichte aansluiting van schoolbesturen vervalt en de ministeriële aanwijzing van het Vf als rechtspersoon voor de uitvoering van deze taak wordt ingetrokken. De (financiële) basis voor deze wettelijke taak wordt namelijk steeds kleiner en daarmee de mogelijkheid om het fonds in stand te houden’, aldus Slob.

Hij legt uit dat dit komt doordat steeds meer schoolbesturen ervoor kiezen de vervangingskosten geheel of gedeeltelijk zelf te dragen. ‘Deze besturen kiezen voor (…) eigenrisicodragerschap. Het aantal besturen dat hiertoe is overgegaan, neemt jaarlijks toe. Deze ontwikkeling is onomkeerbaar (…)’, zo staat in brief.

Wanneer het Vf ophoudt te bestaan, is nog niet bekend. Dat is volgens de minister afhankelijk van diverse voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet eerst duidelijk worden of schoolbesturen via samenwerking in staat zijn om zonder het Vf te voorzien in de kosten van vervanging van ziek personeel.

Participatiefonds

Over de toekomst van Pf meldt Slob, dat die bestaat ‘uit een ingrijpende modernisering en vereenvoudiging van de bestaande systematiek’. Zo moeten er meer prikkels komen voor schoolbesturen om lopende en nieuwe werkloosheidskosten te beheersen.

‘Daarnaast wordt het reïntegratiebeleid van het Pf vernieuwd. Er is meer aandacht in de fase voorafgaande aan een mogelijk ontslag. Eenmaal in een uitkering worden uitkeringsgerechtigden via een op-maat-benadering intensiever begeleid bij terugkeer naar een baan, binnen of buiten het onderwijs’, aldus de minister.

Lees meer…

Deel dit bericht: