Onderwijsminister Arie Slob vindt het ‘niet zo’n verstandig idee’ om de kerstvakantie met een week te verlengen. De PO-Raad en VO-raad zijn daar ook op tegen, net als de Stichting voor Werkende Ouders en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Het idee om met een verlengde kerstvakantie het aantal coronabesmettingen in te dammen, komt van het Outbreak Management Team (OMT). 

Het vermoeden bestaat dat er een oorzakelijk verband is tussen de herfstvakantie en de daarop volgende daling van het aantal coronabesmettingen. De gedachte is nu dat met een verlenging van de kerstvakantie het aantal contacten tussen leerlingen en daarmee het aantal coronabesmettingen kan worden beperkt.

Minister Slob zei vrijdag tegen het ANP dat het hem ‘niet zo’n verstandig idee’ lijkt om de kerstvakantie te verlengen. Het persbureau meldt dat hij het ‘heel erg belangrijk’ vindt dat kinderen naar school gaan. ‘Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook voor hun welbevinden en sociale contacten.’ De minister houdt wel de mogelijkheid open om in de week na de herfstvakantie de scholen nog niet te openen en hen online thuisonderwijs te laten verzorgen.

‘Doe dit kinderen niet aan!’

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad is tegen een verlengde kerstvakantie, ook als er in de extra week online les wordt gegeven. ‘Doe dit ajb kinderen, leerkrachten en ouders niet aan. Verlies van onderwijskwaliteit is evident, ouders moeten vrij nemen en dit goed regelen kost onderwijs (en kinderopvang) hun kerstvakantie’, aldus Den Besten op Twitter naar aanleiding van een telefonische reactie van haar op BNR Nieuwsradio.

De VO-raad is er ook geen voorstander van. ‘Leerlingen hebben al een achterstand en een week maakt in een schooljaar wel degelijk wat uit’, zo citeert onder andere De Gelderlander een woordvoerder van de sectororganisatie. Als de scholen dicht moeten, dan wil de VO-raad dat er online lesgegeven wordt. ‘Maar dat is voor het praktijkonderwijs in het vmbo onmogelijk.’

Pubers achter behang plakken

De Stichting voor Werkende Ouders is eveneens tegen. Bij die stichting komen veel vragen binnen over de mogelijkheid dat de kerstvakantie met een week wordt verlengd . Die vragen gaan vooral over de noodzaak ervan en over het opnemen van vakantiedagen. Directeur Marjet Winsemius van de Stichting voor Werekende Ouders legt uit dat zij de verlengde kerstvakantie ook persoonlijk niet zitten: ‘Het is in veel gevallen heel gezellig thuis samen, maar ik kan mijn pubers inmiddels af en toe ook wel achter het behang plakken’, zo zei ze tegen BNR Nieuwsradio.

VNO-NCW en MKB Nederland zijn ook tegen het plan om de kerstvakantie te verlengen, zo melden diverse media. De werkgeversorganisaties zijn bang dat werkende ouders daardoor in de verdrukking komen.

Besmettingen omlaag brengen

Het RedTeam, een groep wetenschappers die het kabinet ongevraagd corona-adviezen geeft, denkt echter dat het een goed idee is om aan de kerstvakantie twee weken online thuisonderwijs te plakken. ‘Het is natuurlijk de afweging van het kabinet wat daarvan de consequenties zijn, maar als je puur het aantal besmettingen omlaag wilt krijgen, en daardoor de horeca straks weer kunt openen, dan zou dat een hele goede maatregel zijn’, zei Wim Schellekens tegen BNR Nieuwsradio. Hij is oud-hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg en lid van het RedTeam.

Naar verwachting op 8 december houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weer een coronapersconferentie. Zij zullen dan bekendmaken welke maatregelen gelden in de periode rond Kerstmis en oud en nieuw.

Deel dit bericht: