Het kabinet zet vluchtelingenkinderen op achterstand en vergroot daarmee de kansenongelijkheid onder leerlingen. Dat zegt de PO-Raad in reactie op het besluit van het kabinet om niet twee maar één jaar specifiek in het onderwijs voor deze kinderen te investeren.

In een brief van staatssecretaris Sander Dekker van OCW aan de Tweede Kamer staat dat hij geen ‘noodzaak’ ziet in verdere ‘intensiveringen’ van het geld voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen. Dekker gaf bij de NOS een mondelinge toelichting. De PO-Raad noemt het besluit van de staatssecretaris ‘onbegrijpelijk en onverantwoord’.

Vluchtelingenkinderen hebben meer ondersteuning nodig

‘De kinderen hebben extra ondersteuning nodig om de taal te leren, om achterstanden weg te werken en speciale hulp om hun trauma’s te verwerken. Het kost zeker twee jaar voordat zij goed kunnen aansluiten bij hun Nederlandse klasgenoten en de school echt aan het geven van onderwijs toekomt. Voor de extra leraren, scholen, materialen en ruimte wat dit kost is, is nu te weinig geld beschikbaar’, aldus de PO-Raad.

Lees meer…