Er komt in het tweede jaar voor het primair onderwijs geen aanvullende bekostiging voor asielzoekerskinderen. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW vindt dat niet nodig.

Hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff was om de aanvullende bekostiging voor onderwijs aan asielzoekerskinderen in het tweede jaar voort te zetten, heeft Dekker besloten dat niet te doen. ‘Eén jaar aanvullende bekostiging is steeds voldoende geweest, er is geen aanleiding om dat nu uit te breiden naar twee jaar.’

Hij stelt dat de scholen voor een groot aantal asielzoekerskinderen in het tweede jaar reguliere bekostiging en achterstandsbekostiging ontvangen. ‘Als daar nog aanvullende bekostiging of maatwerkbekostiging bij komt, ontvangen scholen voor deze leerlingen door een samenloop van regelingen 16.000 euro per leerling’, zo schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij beweert bovendien dat er feitelijk in de Tweede Kamer geen meerderheid was voor de motie van Grashoff, omdat er bij de stemmingen een vergissing zou zijn gemaakt. De PvdA stemde voor, maar zou eigenlijk tegen zijn geweest.

Onderwijs asielzoekerskinderen in gevaar

De PO-Raad vindt het besluit van Dekker onbegrijpelijk. ‘Als we niet nú investeren in goed onderwijs aan vluchtelingenkinderen, creëren we bij deze kinderen onnodige achterstanden’, zo schrijft de sectororganisatie.

‘Scholen komen nu al expertise en klassen tekort om het onderwijs aan vluchtelingenkinderen goed te organiseren. Een jaar extra financiering is hard nodig om dit wel goed te regelen en achterstanden te voorkomen’, zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad.

Lees meer…

Deel dit bericht: