Regeringscommissaris Mariëtte Hamer stelt een handreiking beschikbaar waarin staat hoe organisaties kunnen handelen als er melding wordt gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De handreiking is volgens haar een gids in het maken van weloverwogen beslissingen. ‘We zien dat veel organisaties zoekende zijn: hoe moeten we deze situaties dan aanpakken? Daar willen we duidelijkheid in bieden, al kunnen we nooit voor elke situatie en voor elke organisatie compleet zijn: het blijft maatwerk’, aldus Hamer.

Volgens haar stellen organisaties te snel een extern onderzoek in na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘In de paniek die ontstaat is dit een zwaar middel waarmee je de aanpak van je af organiseert.’ Hamer adviseert om eerst met elkaar in gesprek te gaan, omdat dat veel leed kan voorkomen.

In de handreiking worden verschillende mogelijke interventies besproken, zoals een correctief gesprek en mediation. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, kan alsnog worden overgegaan tot onderzoek. Het doel daarvan moet vooraf wel helder zijn, benadrukt Hamer.

Download handreiking

Deel dit bericht: