Een woordvoerder van het ministerie van OCW erkent tegenover de Telegraaf dat onderwijsminister Dennis Wiersma zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag tegenover ambtenaren. Hij is ’te veeleisend, te scherp en soms te fel geweest’, zo citeert de krant de woordvoerder. Tegen het ANP zegt Wiersma dat hij ondanks de negatieve berichten over hem door wil als minister. Zijn partij, de VVD, vindt ook dat hij kan aanblijven.

De Telegraaf meldt dat Wiersma ‘als een razende tekeer (is) gegaan’ tegen ambtenaren. ‘In het eerste jaar van zijn ministerschap heeft hij geschreeuwd, met deuren geslagen en medewerkers onder druk gezet.’ Als gevolg daarvan zouden meerdere medewerkers zijn opgestapt.

‘De minister was op de hoogte van de signalen dat er ook binnen de organisatie, net als bij de minister, druk werd ervaren’, zegt zijn woordvoerder. ‘In de eerste periode van zijn ministerschap is hij, vanuit ambitie en gedrevenheid, scherp en soms fel geweest tegen ambtenaren. Hij heeft destijds onderkend dat dit niet goed was.’

‘De minister is op eigen initiatief eind vorig jaar met de organisatie in gesprek gegaan’, zegt zijn woordvoerder. ‘Hier zijn goede en leerzame gesprekken uit ontstaan en met die gesprekken blijft de minister ook doorgaan.’

Matthijs van Nieuwkerk

De Telegraaf zegt met een ambtenaar te hebben gesproken, die aangeeft dat het ministerie wel moest reageren op het gedrag van Wiersma vanwege het nieuws over het grensoverschrijdende gedrag van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Staatssecretaris Gunay Uslu van OCW, die over het mediabeleid gaat, eiste toen actie van de NPO. ‘Dan is het wel bijzonder om dat gedrag te veroordelen, terwijl het bij ons óók gebeurt’, aldus de ambtenaar in kwestie.

Tegen persbureau ANP zegt Wiersma desgevraagd dat hij ‘natuurlijk’ door wil als minister voor primair en voortgezet onderwijs. Hij denkt dat zijn gedrag te wijten is aan het feit dat het ‘best spannend’ is om minister te zijn. ‘Maar dat betekent wel dat ik altijd per definitie het goede voorbeeld moet geven’, aldus Wiersma.

Wiersma’s partij, de VVD, vindt niet dat hij nu moet opstappen. Dat laat een woordvoerder van de VVD aan het ANP weten. De woordvoerder noemt de berichten over grensoverschrijdend gedrag in de Telegraaf ‘zeker niet fraai’, maar vindt het ook goed dat de minister zijn fouten erkent en het gesprek met medewerkers aangaat.

Lees meer…

Deel dit bericht: