Om het lerarentekort tegen te gaan, moet voluit worden ingezet op het terugleiden van oudere werkloze leraren naar het primair onderwijs, meldt onderwijsminister Arie Slob in reactie op Kamervragen van de PvdA.

De Kamerleden Kirsten van den Hul en Gijs van Dijk van de PvdA stelden Slob vragen naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf over ‘wegbezuinigde docenten’ die nu ‘knarsetandend’ met een WW-uitkering thuiszitten.

De minister vindt dat het primair onderwijs het zich niet kan veroorloven ‘deze stille reserve onbenut te laten’. Tegelijkertijd beseft hij dat niet alle werkloze leraren weer aan het werk kunnen, omdat deze personen om uiteenlopende redenen in een uitkeringssituatie terecht zijn gekomen. ‘Daarnaast is er niet altijd een match tussen de regio’s waar deze personen wonen en waarin de tekorten het grootst zijn’, aldus Slob.

Hij meldt ook het toe te juichen dat het Participatiefonds onderzoek doet naar ‘de mate van bemiddelbaarheid en arbeidsmarktkans’ van oudere werkloze leraren. ‘Tevens wordt (…) gewerkt aan een intensivering van de aanpak om uitkeringsgerechtigden (…) terug te leiden naar een functie in het onderwijs’, aldus de minister.

Lees meer…

Deel dit bericht: