Onderwijsminister Dennis Wiersma krijgt van de Tweede Kamerfractie van zijn partij de VVD nog één kans om een einde te maken aan zijn onaangename gedrag tegenover medewerkers.

De minister moest dinsdag op het matje komen bij de VVD-fractie na een nieuwe publicatie van NRC over de manier waarop hij omgaat met zijn medewerkers. Als die niet doen wat hij wil, begint hij hen te intimideren door tegen ze te schreeuwen. Zijn gedrag wordt wel vergeleken met dat van de gevallen tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk, die geregeld redacteuren van De Wereld Draait Door zou hebben afgeblaft.

De krant meldt dat bij OCW in zestien maanden tijd acht communicatiemedewerkers vertrokken bij Wiersma. Bij het ministerie van Sociale Zaken vertrokken in de vijf maanden dat Wiersma daar werkte zeker twee communicatiemedewerkers overspannen en in de VVD-fractie in elk geval één. De conclusie is dat de woede-aanvallen en het intimiderende wangedrag van Wiersma een patroon laten zien.

Wiersma heeft spijt

Premier Mark Rutte, partijgenoot van Wiersma, noemt de situatie ‘pijnlijk en niet fraai’, maar hij vindt dat Wiersma aan kan blijven, omdat die heeft gezegd spijt te hebben van zijn gedrag en eraan te werken om herhaling te voorkomen. De minister meldde al op Instagram te beseffen dat het anders moet.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei na afloop van het 2,5 uur durende gesprek met de minister dat zij erop vertrouwt dat ‘Dennis alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat dit soort gedrag tot het verleden behoort’. Diverse media melden dat er Tweede Kamerleden van de VVD zijn die per se van Wiersma af willen, omdat hij eerst als Tweede Kamerlid, later als staatssecretaris en nu ook als onderwijsminister ‘mensen de vernieling in helpt’.

Deel dit bericht: