Dennis Wiersma intimideert al zeker vijf jaar zijn personeel. Dat meldt NRC op basis van gesprekken met achttien (oud)-medewerkers van de huidige onderwijsminister.

In april erkende Wiersma dat hij ‘soms te fel en soms te scherp’ is geweest tegen zijn ambtenaren op het ministerie van OCW. Hij deed dat nadat De Telegraaf had beschreven hoe hij geregeld in woede uitbarstte en mensen onder ongezonde druk zette. NRC berichtte korte tijd later ook over woede-uitbarstingen van Wiersma.

Autoritair en driftig

‘Soms te fel’ lijkt een eufemisme, meldt NRC in een nieuw verhaal over de onderwijsminister. Uit achttien gesprekken met (oud-)medewerkers blijkt volgens de krant dat hij in elk van zijn laatste drie functies is aangesproken op intimiderend gedrag jegens zijn personeel. ‘Al zeker vijf jaar, vanaf zijn tijd als Kamerlid voor de VVD, leidt zijn autoritaire en driftige manier van leidinggeven tot het vertrek van medewerkers en tot gesprekken met hem over zijn gedrag’, aldus NRC.

De krant meldt dat bij OCW in zestien maanden tijd acht communicatiemedewerkers vertrokken bij Wiersma. Bij het ministerie van Sociale Zaken vertrokken in de vijf maanden dat Wiersma er werkte zeker twee communicatiemedewerkers overspannen en in de VVD-fractie in elk geval één. De krant concludeert op basis van de gesprekken dat de woede-aanvallen en het intimiderende wangedrag van Wiersma een patroon laten zien.

‘Met mijzelf aan de slag’

In reactie op het stuk in NRC meldt Wiersma: ‘Ik ben met mijzelf aan de slag gegaan. Ik realiseer mij steeds beter wat het gewicht van mijn woorden als minister is. Ik sta meer open voor feedback. Ben ik daarmee ineens een ander mens? Nee. Maar van mensen om mij heen hoor ik dat de samenwerking beter verloopt.’

Lees meer…

Deel dit bericht: