Een deel van de leraren is bereid om in een groter contract te werken voor meer geld, maar die financiële prikkel moet wel hoog genoeg zijn. Dit blijkt uit onderzoek naar de mogelijkheden om leraren meer uren te laten werken in ruil voor een bonus.

In het kader van het lerarentekort heeft bureau ResearchNed in opdracht van het ministerie van OCW bij 11.000 leraren onderzocht welke (financiële) hulp of ondersteuning het beste aansluit bij de behoefte om meer uren te gaan werken. Er is daarbij onder meer gekeken naar het mogelijke effect van een voltijds- of meer-urenbonus.

Het blijkt dat één op de tien leraren die in deeltijd werken, bereid is één dag per week meer te gaan werken voor een bonus van € 150 netto per maand. Bij een bonus van € 400 netto per maand zijn vier op de tien leraren daartoe bereid. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer werken niet voor iedereen een optie is.

Onderwijsminister Dennis Wiersma meldt in reactie op het onderzoek dat scholen de keuze voor het geven van een bonus bij meer uren werken goed moeten onderbouwen. Om scholen hierbij te ondersteunen, is er een juridische handreiking opgesteld.

Lees meer…

Deel dit bericht: