In het onderwijs zijn zorgen over een mogelijke versoepeling van de toelatingseisen voor de pabo. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil als proef de pabo-drempel voor met name havo-leerlingen en mbo’ers verlagen om de instroom te vergroten. De proef staat in het teken van het lerarentekort.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is kritisch is over dit plan, meldt ScienceGuide. Het zou volgens de bond negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit en het imago van de pabo. De AOb vindt dat dat de kwaliteit van het onderwijspersoneel voorop moet staan en niet het verhogen van het aantal pabo-studenten.

De PO-Raad liet eerder in een internetconsultatie weten in principe achter het voorstel te staan, maar waarschuwt wel voor een glijdende schaal met als resultaat dat de kwaliteit van de leraar eronder zal lijden. Er mogen geen concessies worden gedaan aan de kwaliteit van de opleiding, benadrukt de sectororganisatie.

De Vereniging Hogescholen (VH) is wel blij met het voorstel. ‘Op grond hiervan kan de student, eenmaal binnen de opleiding, zich gericht bekwamen op de nog te realiseren onderdelen’, zo citeert ScienceGuide uit een brief van de VH aan minister Dijkgraaf.

Deel dit bericht: