Het basisonderwijs in Amsterdam neemt afscheid van de traditionele Zwarte Piet, meldt Het Parool.

Het lokale dagblad maakte een rondgang langs de grootste schoolbesturen in Amsterdam. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de ruim 200 basisscholen zich voorbereidt op een sinterklaasviering met ‘een Zwarte Piet nieuwe stijl, die bovendien gezelschap krijgt van Kleurenpieten en Roetpieten’.

Leidraad voor de meeste schoolbesturen in Amsterdam, zo schrijft Het Parool, is de koers die burgemeester Eberhard van der Laan heeft uitgezet, namelijk ‘stapsgewijs naar een nieuwe Piet die minder zwart en minder knecht is’.

De Stichting Samen tussen Amstel en IJ laat de 20 openbare basisscholen die onder dit bestuur vallen zelf bepalen hoe ze Sinterklaas vieren. ‘Maar als bestuur hebben we de wens uitgesproken dat onze scholen het voorbeeld van de gemeente volgen. Het is aan de scholen daar verder invulling aan te geven’, zegt algemeen directeur René Rigter.

Het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Noord spreekt volgende week met de directies van de 16 aangesloten basisscholen. ‘Dan zal ook over de opzet van het sinterklaasfeest worden gesproken. De uitkomst is natuurlijk nog niet bekend, maar ons beleid is erop gericht de aanpak van de gemeente te volgen,’ vertelt woordvoerder Iris Heijnen.

Deel dit bericht: