‘Er zijn geen signalen dat het weigeren van zzp’ers zou leiden tot een toename van het lerarentekort.’ Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op Kamervragen van de VVD.

De Tweede Kamerleden Mariëlle Paul en Bart Smals wilden een reactie van de minister op het bericht van BNR dat veel scholen geen zelfstandigen zonder personeel meer durven inzetten, omdat ze bang zijn voor naheffingen en boetes als achteraf blijkt dat een zzp’er toch als werknemer wordt gezien. Verschillende zzp-organisaties vinden dat doodzonde. ‘Een deel van de klassen hoef je niet naar huis te sturen als je zzp’ers inzet’, zei Roos Wouters van de Werkvereniging op BNR.

Minister Wiersma zet in reactie hierop het belang van de zzp’ers in een relativerend kader: ‘Uit de Trendrapportage 2021 blijkt dat in 2020 de kosten voor de inzet van zzp’ers in een leraarfunctie op scholen in het primair en voortgezet onderwijs naar schatting 0,1% van de totale personeelskosten bedroeg.’ Hij voegt daaraan toe dat in het funderend onderwijs het uitgangspunt is dat leraren werkzaam zijn op basis van een vast contract.

Lees meer…

Deel dit bericht: