De arbeidsmarkttoelage voor scholen met relatief veel kwetsbare leerlingen heeft geen groot effect gehad op de instroom, uitstroom en het behoud van leraren op deze scholen. Ook zijn ze niet meer uren gaan werken. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB).

De toelage moest het voor scholen met relatief veel kwetsbare leerlingen makkelijker maken medewerkers te behouden en nieuw personeel te vinden. Uit onderzoek door het CPB van de effecten in 2021-2022, het jaar waarin de arbeidsmarkttoelage werd ingevoerd, blijkt dat het gemiddelde uurloon van leraren in het basis- en voortgezet onderwijs met ongeveer 6,5 procentpunt meer is gestegen dan op scholen zonder de arbeidsmarktoelage. Deze salarisstijging heeft echter geen significant effect gehad.

Toch is het volgens het CPB nog te vroeg om conclusies te trekken over de daadwerkelijke effectiviteit. De maatregel werd namelijk zeer kort voor de inwerkingtreding aangekondigd. ‘Scholen en leraren hadden misschien anders op de maatregel gereageerd als die eerder was aangekondigd’, aldus het CPB. Ook het tijdelijke karakter van de maatregel kan volgens het CPB invloed hebben op de effectiviteit ervan.

Lees meer…

Deel dit bericht: