Om de kwaliteit van rekentoetsen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs te verbeteren, moeten die toetsen na afloop openbaar gemaakt worden. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Michel Rog van het CDA.

Rog was vrijdag op Radio Rijnmond om uitleg te geven over zijn pleidooi. Aanleiding was een oproep van de wiskundedocente Karin den Heijer van het openbare Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Zij wil dat de opgaven van de rekentoets achteraf openbaar worden gemaakt, zodat zij kan wijzen op fouten. Op dit moment is het zo dat zij strafbaar is als zij over de rekentoets praat.

Rog: ‘Het is mij een raadsel waarom de rekentoetsen niet openbaar gemaakt mogen worden. Het College voor Toetsen en Examens stelt dat het nabespreken van de toetsopgaven de staat zou benadelen. Volgens mij hoort niet het belang van de staat, maar het belang van de leerlingen voorop te staan.’

Een poging van Rog om in de Kamer het debat over examens en de rekentoets te heropenen, werd geblokkeerd door coalitiepartijen VVD en PvdA. Daarmee scharen zij zich achter VVD-staatssecretaris Sander Dekker van OCW. ‘We zitten nu met de absurde situatie dat leraren niet over de inhoud van de rekentoets mogen spreken en het parlement niet mag spreken over openbaarheid van toetsopgaven’, aldus Rog.

Deel dit bericht: