Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie hoopt dat het openbaar onderwijs een zuil wordt binnen het bijzonder onderwijs. Met zijn uitspraak in het kader van de campagne Ik heb hoop! van de christelijke profielorganisatie Verus laat hij zien niet op de hoogte te zijn van de identiteit en de maatschappelijke meerwaarde van de openbare scholen.

‘Mijn hoopvolle idee voor Nederland is dat ook openbare scholen een zuil mogen worden in het bijzonder onderwijs. Want de ChristenUnie staat voor kleine en middelgrote scholen met sterke identiteit, waarbij ouders, leerlingen en leraren vrijuit hun geloof kunnen belijden, en dat gunnen we ook zo ontzettend de leraren en de leerlingen in het openbaar onderwijs. Dus maak al het openbaar onderwijs ook bijzonder’, aldus Bruins.

 

Bruins snapt het niet…

Met zijn uitspraken geeft de onderwijswoordvoerder van de ChristenUnie er blijk van dat hij niet goed op de hoogte is van de identiteit en de maatschappelijke meerwaarde van het openbaar onderwijs. Openbare scholen gaan immers op basis van hun kernwaarden uit van aandacht voor godsdienst en levensbeschouwing. Juist in de algemeen toegankelijke openbare scholen, die geen onderscheid maken op basis van onder meer geloof, kunnen leraren en leerlingen op basis van diversiteit en gelijkwaardigheid vrijuit zijn wie zij zijn.

Bijzondere scholen daarentegen hebben op basis van grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs nog steeds de mogelijkheid om leraren en leerlingen te weigeren als hun levensbeschouwing en levenswijze niet bij de godsdienstige uitgangspunten van de school zouden passen.

Concept School!

VOS/ABB gunt het openbaar én bijzonder onderwijs ontzettend het concept School!, dat toekomstgericht is en de 20e-eeuwse zuilen achter zich laat. In de School!Week is er op dinsdag 21 maart in Woerden een discussiemiddag over dit toekomstconcept, dat door VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs is ontwikkeld.

Een eerste stap naar het concept School! is de invoering van algemene acceptatieplicht, opdat ook christelijke en andere bijzondere scholen geen leerlingen meer mogen weigeren. Onlangs heeft VOS/ABB daarover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Deel dit bericht: