Het is juridisch toegestaan om op Markplaats producten van toetsinstituut Cito te verkopen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief van Dekker volgt op een uitzending van de actualiteitenrubriek Brandpunt, waarin twee ouders aan het woord kwamen die via Marktplaats toetsen van het Cito hadden gekocht. De Inspectie van het Onderwijs en het Cito erkenden dat toetsmateriaal online te koop is. Het Cito zei er alles aan te doen om te voorkomen dat dit gebeurt.

Dekker schrijft nu aan de Kamer dat er ongeveer 50 advertenties met Cito-producten online staan. ‘Indien een nieuwe adverteerder wordt gesignaleerd, gaat Cito BV na of het om origineel materiaal of om kopieën gaat’, aldus de staatssecretaris.

Slechts als het kopieën zijn, kan juridische actie worden ondernomen. ‘Het aanbieden en verkopen van illegale kopieën is namelijk een directe schending van het auteursrecht’, schrijft Dekker. Als het originele producten zijn, is verkoop echter toegestaan, omdat het dan wordt gezien als het verkopen van tweedehands boeken.

Deel dit bericht: