Nu scholen vanwege de coronacrisis allerlei online tips krijgen voor onderwijs op afstand, is het verstandig extra op te letten voor phishing en malware. Daarvoor waarschuwt onze verzekeringspartner Aon, die nog meer veiligheidstips geeft.

‘Het is zaak op te blijven letten, omdat er nu van alle kanten online programma’s op de scholen afkomen. Het kan natuurlijk zo zijn dat internetcriminelen op deze golf van goedbedoelde hulp meesurfen. Blijf dus je gezond verstand gebruiken. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is die dat ook vaak. Denk dus goed na voordat je op een link klikt. Zeker in deze tijden van corona zit je er niet op te wachten dat criminelen je systeem binnenkomen of nog erger: platleggen!’, waarschuwt Henri Damen van Aon.

Uitgebreide informatie over cyberrisico’s in tijden van corona staat in dit artikel op de website van Aon.

Deur op slot

Verder adviseert Damen scholen om bij de sluiting van gebouwen maatregelen te nemen om inbraak en vandalisme te voorkomen. ‘Eigenlijk is het net als wanneer de scholen dicht zijn in vakanties. Doe dus alles goed op slot, laat geen raampjes openstaan, maak voordat je de school afsluit een controleronde. Je moet er ook voor zorgen dat vuil- en oudpapiercontainers het liefst in een afgesloten ruimte staan en dat ze zijn geleegd. Dit om het risico van brandstichting zo klein mogelijk te maken.’ Voor scholen is een lijst met veiligheidstips voor in vakantieperiodes. Die lijst kan ook nu van nut zijn.

Hij voegt eraan toe dat het verstandig is om de deur ook op slot te houden als de school nog niet is gesloten, bijvoorbeeld omdat er nog leraren aanwezig zijn om onderwijs op afstand te verzorgen. ‘Voor je het weet is er een insluiper binnen, en het is meestal al te laat als je dat doorhebt.’

Een voordeel van de huidige situatie is volgens Damen dat veel leerlingen hun digitale devices, zoals chromebooks, nu thuis hebben voor onderwijs op afstand. ‘Dat is dus een vorm van risicospreiding. Wel moet de school het aan de gemeente of aan de inventarisverzekering doorgeven als digitale apparatuur aan leerlingen wordt of is meegegeven.’

Dekking?

Damen noemt nog andere verzekeringstechnische kwesties. Zo wil Aon het graag weten als bijvoorbeeld een kinderopvanglocatie een ruimte ter beschikking stelt aan een school of andersom. Een ander punt is dat als leerkrachten met hun auto lesmaterialen naar leerlingen brengen, er dan bij eventuele schade aan het voertuig in principe dekking is op de schadeverzekering voor inzittenden (SVI+). Het is wel zaak dat er dan zo snel mogelijk contact wordt opgenomen met de verzekeraar.

Meer weten? Neem contact op met Henri Damen van Aon: 06 – 13 81 74 17, henri.damen@aon.nl

Deel dit bericht: