In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag hebben maandagmiddag 106 scholen het predicaat ‘excellent’ gekregen. De scholen kregen het kwaliteitspredicaat uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van OCW.

De staatssecretaris wees er in zijn openingstoespraak op dat het in het onderwijs nog lang niet vanzelfsprekend is om excellente scholen in de schijnwerpers te zetten.

‘We doen het pas voor het derde jaar. Terwijl we in de sport, de wetenschap, de cultuur, uitblinkers met plezier op het podium hijsen. Hun succes vieren met een prijs, een huldiging een medaille, of een daverend applaus. Dan zijn we met z’n allen trots op onze helden’, aldus Dekker. Hij riep alle onderscheiden scholen op om andere scholen te vertellen over hun vakmanschap waarmee ze excellent zijn geworden.

Premier Mark Rutte was ook bij de uitreiking aanwezig. Hij zei trots te zijn op alle scholen die zich kandidaat hebben gesteld, ook op de scholen waaraan het predicaat ‘excellent’ uiteindelijk niet is toegekend. Van de 187 scholen die zich ervoor hadden aangemeld, hebben er 106 het predicaat gekregen: 51 in het primair onderwijs en 55 in het voortgezet onderwijs. Zie de Lijst Excellente Scholen 2014.

Openbaar onderwijs

De eerste school die het predicaat in ontvangst mocht nemen, was openbare basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg, die is aangesloten bij de stichting Archipel Scholen op Walcheren.

Ook openbare basisschool Mienskip van de stichting ROOBOL in Noordoost-Friesland mag zich ‘excellent’ noemen. Deze basisschool is eerder al door VOS/ABB uitgeroepen tot Talentvol Openbaar Praktijkvoorbeeld (TOP-school). Magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft daar aandacht aan besteed:

Lees het artikel ‘Kernwaarden die staan als een huis’ 

In een online magazine vertellen acht excellente scholen over hun onderwijs.

Meer informatie over het predicaat staat op www.excellentescholen.nl.

Deel dit bericht: