Door de coronacrisis stijgt het aantal vacatures in het onderwijs en in de zorg, twee sectoren die ook voor de crisis al kampten met personeelstekorten.

Uitkeringsinstantie UWV ziet de arbeidsmarkt veranderen sinds de uitbraak van de coronacrisis. In sectoren als de horeca, cultuur en detailhandel loopt de werkloosheid op: dit zijn de branches die direct zijn geraakt door de lockdown. Ook de sector PR, communicatie en marketing heeft last van de coronacrisis, omdat veel grote reclamecampagnes zijn geannuleerd en bedrijven gaan bezuinigen op marketingbudgetten. Ten slotte is er in de bouw minder behoefte aan personeel, vooral aan architecten, en dat zou komen door de stikstof- en pfas-discussie, volgens UWV.

De stijgende aantallen werklozen kunnen zich het beste omscholen voor de sectoren onderwijs, zorg en ICT, want daar stijgt de vraag naar personeel juist. In het onderwijs was al een lerarentekort, en nu leraren met corona-gerelateerde klachten direct thuis moeten blijven, zijn er nog meer vervangers nodig. In de ICT is extra werk doordat mensen meer thuiswerken, waardoor behoefte is aan kennis over werken in de cloud en het beveiligen van bedrijfsdata. Ook wordt er meer online geshopt. In de zorg is behoefte aan verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook de GGD’s zijn op zoek naar extra personeel.  Met name in het onderwijs gaat het om beroepen waarvoor vaak een hbo-opleiding nodig is en dat maakt deze vacatures toch weer moeilijk vervulbaar. Het UWV verwacht dat de tekorten met name in het onderwijs de komende jaren blijven bestaan. De totale werkloosheid zal naar verwachting oplopen van 3,4 procent in 2019 naar 7 procent of meer in 2021.

Bekijk de lijst met meest kansrijke beroepen van UWV

Deel dit bericht: