De demissionaire minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW hebben maandag op de bijeenkomst ‘Honderd jaar onderwijspacificatie’ in Den Haag de publicatie The Dutch way in education in ontvangst genomen.

Deze publicatie gaat gaat over het onderwijs, het leren en het leidinggeven op de Nederlandse manier. Een van de auteurs is de Britse professor Alma Harris. De hoogleraar Educational Leadership aan het Institute of Education in Londen noemt het Nederlandse onderwijs een ‘hidden gem’.

Equity in Dutch DNA

Zij baseert zich voor die uitspraak op het feit dat Nederland het al jaren goed doet op de internationale lijstjes van het Programme for International Student Assessment (PISA) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Nederland kent volgens PISA een goede balans tussen excellentie en gelijke kansen. ‘Equity is in the Dutch DNA’, zei Harris op de bijeenkomst in Den Haag.

Een andere auteur is onderwijssocioloog Marc Vermeulen van TIAS School for Business and Society. Hij ziet juist dat de kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs toeneemt. Hij noemde op de bijeenkomst in Den Haag onder andere het risico van het toenemende aantal elitescholen, die hij beschouwt als ‘defensieve bastions’.

The Dutch way in education, auteurs: E. Hooge, G. Biesta, M. Snoek, M. van der Meer, S. Waslander, M. Vermeulen, I. de Wolf, C. Hummels, R. Wolff, J. Doornenbal en A. Harris.

ISBN: 9789079336227. Prijs: 29,95 euro.

Deel dit bericht: