De eerste zogenoemde Renaissanceschool van Forum voor Democratie (FvD) zit op een geheime locatie in Almere. Dat zegt initiatiefnemer Ralf Dekker in NRC.

FvD had al aangekondigd dat de eerste Forum- of Renaissanceschool haar deuren zou openen in Almere. De partij van Thierry Baudet heeft plannen om ook in Den Haag, Apeldoorn, Tilburg en Hoogeveen scholen te stichten. Vooralsnog zullen het privéscholen zijn, die niet door het Rijk worden bekostigd. De inzet van FvD is dat het op den duur wel scholen met rijksbekostiging worden. Daarvoor zou de partij gebruik kunnen maken van de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen die vorig jaar (ondanks verzet van FvD) in werking is getreden.

Dekker vertelde eerder aan de Telegraaf dat er vooral taal- en rekenonderwijs zal worden gegeven. ‘Dat zal vaak gebaseerd zijn op oude methodes: de oude staartdeling bijvoorbeeld, maar ook het schrijven met de hand. En met veel minder digitale hulpmiddelen die de concentratie verstoren. Bij ons zullen iPhones niet welkom zijn.’

Dekker zei ook dat de Forumscholen leerlingen zelf willen laten nadenken, ‘in plaats van ze op te zadelen met zware morele frames over genderfluïditeit, klimaatrisico’s en slavernijschuld’.

Geen zin in demonstranten voor de deur

Over het geheim houden van de locatie van de eerste Renaissanceschool in Almere zegt Dekker in NRC dat hij niet zit te wachten op ‘demonstranten voor de deur en cynische stukken in de krant’. Dat wil hij naar eigen zeggen de kinderen niet aandoen. ‘Ook willen wijzelf eerst in alle rust ons (…) initiatief uitbouwen’, aldus Dekker.

Over het aantal leerlingen meldt hij dat dat er minder dan 10 zijn. Het kleine groepje ouders dat kinderen heeft aangemeld, deed dat volgens hem vanuit twee soorten motieven. ‘Ze zijn voorstander van degelijk, klassiek onderwijs. En ze willen graag een school waar hun kinderen optimistisch vandaan komen. In het mainstream onderwijs komen veel kinderen pessimistisch thuis: over het klimaat, over de toekomst van de wereld, etcetera.’

Dekker had verwacht dat meer ouders zich zouden aanmelden. Hij had gehoopt op drie tot vijf basisscholen, verspreid over het land, liefst met elk zo’n twintig leerlingen waarmee de scholen quitte zouden kunnen draaien. Nu moet er in Almere flink geld bij, zowel van donateurs als van de partij zelf.

Lees meer…

Deel dit bericht: