Alle scholen in Nederland hebben de wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich veilig voelen op school en de mogelijkheid hebben zichzelf te zijn. Dat benadrukt demissionair onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen over de manier waarop de reformatorische scholengemeenschap Gomarus omging met leerlingen van wie werd vermoed dat zij niet heteroseksueel zouden zijn.

De VVD in de Tweede Kamer wilde opheldering van Slob over het bericht in NRC dat de  streng-christelijke scholengemeenschap in Gorinchem leerlingen onder druk zette om uit de kast te komen. De minister noemt de verhalen van de bewuste leerlingen ‘ontzettend pijnlijk’ en hij vindt het ‘erg dapper dat zij hun verhaal hebben willen vertellen’.

Hij benadrukt dat geen enkele school in Nederland leerlingen mag veroordelen of afwijzen op basis van hun seksuele identiteit. ‘Ook mag een school genderdiversiteit en homoseksualiteit niet afwijzen. Niet in een identiteitsverklaring, niet in hun toelatingsbeleid en niet in hun schoolcultuur’, aldus Slob.

Leerlingen opsluiten en verplicht uit de kast laten komen, zoals leerlingen van het Gomarus is overkomen, noemt de minister ‘absoluut onaanvaardbaar’. De Inspectie van het Onderwijs doet onderzoek naar de gang van zaken op de Gorinchemse school.

Lees meer…

Deel dit bericht: