Het is een bewuste keuze om de centrale examens in de meivakantie bij de scholen af te leveren, want daarmee wordt het risico van fraude verkleind. Deze keuze brengt wel met zich mee dat er op het moment van aflevering in de vakantie iemand op school moet zijn om de examens in ontvangst te nemen. Dit antwoordt staatssecretaris Sander Dekker van OCW op vragen D66-Kamerlid Paul van Meenen en zijn CDA-collega Michel Rog.

‘De directe aanleiding voor de wijziging in de bezorging van de examens was de diefstal van een aantal examens bij de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam in 2013. De dieven hebben toen gebruik kunnen maken van de lange periode (de hele meivakantie) waarin de examens onbewaakt op de school lagen om in alle rust kopieën te maken van de examens. Daarom is besloten (en aan uw Kamer gemeld) dat de periode tussen het bezorgen van de examens en het daadwerkelijk afnemen zo kort mogelijk moet zijn’ zo schrijft Dekker aan Van Meenen en Rog.

Aangezien de centrale examens in het voortgezet onderwijs dit jaar op de dag na de meivakantie beginnen, betekent dit dat de examens aan het eind van de meivakantie bij de scholen worden aangeleverd. ‘Op de dag zelf zou een te groot logistiek risico opleveren, omdat eventuele fouten dan niet meer hersteld kunnen worden. Ik besef dat dit betekent dat er daarmee iemand op de scholen aanwezig moet zijn om de examens in ontvangst te nemen, maar ben van mening dat dit nadeel niet opweegt tegen het risico dat anders gelopen wordt rond de veiligheid van de examens’, aldus de staatssecretaris.

Op 23 april kregen de scholen voor voortgezet onderwijs bericht van het ministerie van OCW. In dat bericht stond dat de school geen centrale examens mag afnemen als de bezorger van de examens in de meivakantie voor gesloten deur komt te staan.

Deel dit bericht: