Staatssecretaris Sander Dekker van OCW wil bekostiging voor een nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam weigeren. Hij houdt de hand op de knip, omdat het bestuur volgens hem niet deugt. 

Oud-bestuurder Khoulani van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO) zou in 2014 met een radicale uitspraak op Facebook steun hebben betuigd aan de islamitische terreurorganisatie ISIS. Het ging om de uitspraak ‘leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken’, zo staat in een brief van Dekker aan de Tweede Kamer.

Andere bestuursleden zouden daar, volgens Dekker, in een veel te laat stadium afstand van hebben genomen. Daardoor betwijfelt de staatssecretaris of de op te richten islamitische school wel ‘haar wettelijke burgerschapstaak’ kan waarmaken.

‘Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken’, zo schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Hij geeft ook aan dat het bestuur niet wilde meewerken aan een onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs.

Pathologische leugenaar

De huidige bestuursvoorzitter van SIO, Soner Atasoy, noemt Dekker naar aanleiding van diens voornemen om geen bekostiging beschikbaar te stellen ‘een pathologische leugenaar’. Dat schrijft de lokale Amsterdamse krant Het Parool, waarin ook staat dat SIO zich volgens Atasoy tijdig heeft gedistantieerd van ‘onwenselijke sympathieën’.

Dekker kan wat Atasoy betreft ‘met zijn laster en zijn besluit de boom in’, zo citeert Het Parool de bestuursvoorzitter, die tevens stelt dat SIO wil meewerken aan een inspectie-onderzoek.

Nieuwsuur en Radio 1

De staatssecretaris heeft zijn standpunt maandagavond toegelicht in Nieuwsuur. Daarin komt ook de Tilburgse hoogleraar Onderwijsrecht Paul Zoontjens aan het woord. Hij betwijfelt of de argumenten van Dekker om bekostiging te weigeren steek houden.

De Ochtenden op Radio 1 heeft er dinsdag aandacht aan besteed:

Deel dit bericht: