De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept op tot een landelijke onderwijsstaking op vrijdag 15 maart. Het is de bedoeling van deze vakbond dat dan iedereen in het onderwijs gaat staken, van primair onderwijs tot en met de universiteiten. De stakingsoproep krijgt geen steun van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de christelijke vakbond CNV Onderwijs.

Met de landelijke staking wil de AOb bij het kabinet afdwingen dat er meer geld naar het onderwijs gaat. Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is dat nodig, omdat het onderwijs met het huidige budget ‘de hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten’ niet kan waarmaken. Ze wijst ook op de salarissen in het onderwijs die volgens haar omhoog moeten. Tevens noemt ze de werkdruk die in het onderwijs als hoog wordt ervaren en het grote aantal mensen met burn-out.

De staking is gepland op vrijdag 15 maart, omdat dat vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen is (op woensdag 20 maart). De kans is groot dat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie dan zijn meerderheid verliest in de Eerste Kamer en het kabinet steun moet zoeken bij de oppositie. ‘Als onderwijs moeten we daarom vooraf duidelijk maken dat onderwijs weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst komt’, aldus Verheggen.

AVS en CNV Onderwijs doen niet mee

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) doet niet mee aan de staking. In plaats daarvan roept de schoolleidersvakbond op om in de week van 4 tot en met 8 februari geen vervangingen te regelen van ziekte leraren. Daarmee wil de vakbond van schoolleiders laten zien hoe moeilijk en tijdrovend het vaak is om vervangers te regelen.

De stakingsoproep van de AOb krijgt ook geen steun van CNV Onderwijs. Voorzitter Loek Schueler zegt in de Volkskrant dat het geen goed moment is om tot een staking op te roepen. ‘Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen om meer geld te krijgen voor schoolleiders, leraren en conciërges in het primair onderwijs. Daarvan wil ik de uitslag graag even afwachten.’

Deel dit bericht: