Het nieuwe kabinet dat binnenkort op het bordes zal staan, kan een voorbeeld nemen aan gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen. Daar wordt in januari op drie locaties aan de grens met België kinderopvang gratis.

Het is een pilot, waarvoor de schoolbesturen, gemeenten en kinderopvangorganisaties in Zeeuws-Vlaanderen het initiatief hebben genomen. Het doel ervan is om de uitstroom van leerlingen naar België (waar ouders (bijna) niets voor kinderopvang betalen) te voorkomen. Bovendien bevordert gratis kinderopvang kansengelijkheid en is het een mooi voorbeeld van ontschotting.

In het decembernummer van magazine Naar School van VOS/ABB staat een artikel over de pilot in Zeeuws-Vlaanderen. Onder anderen Barbara Beulens komt aan het woord. Zij is bestuursvoorzitter van Escalda Scholen, de stichting voor openbaar onderwijs met vijf basisscholen in de gemeente Sluis. ‘Het is absoluut pionieren wat we doen. Maar als je geen lef hebt, kom je nergens. En als we moeten wachten op de politiek, ook niet. Dus hebben wij niet op Den Haag gewacht. Vernieuwingen ontstaan nooit uit wat al kan en mag.’

Brief naar Den Haag

Omroep Zeeland meldt dat de initiatiefnemers van de pilot een brief hebben gestuurd naar de partijen in Den Haag die nu de laatste hand leggen aan het formeren van een nieuw kabinet. In die brief staat dat de gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen kan dienen als proef voor de rest van Nederland. ‘Wij zeggen tegen Den Haag: gebruik de kennis die wij hebben en opdoen voor heel Nederland’, zo citeert Omroep Zeeland directeur-bestuurder Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.

Deel dit bericht: